Skocz do zawartości

[Rękawiczki] Krótkie rękawiczki na drętwienie dłoni

Raczo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję krótkich rękawiczek będących ulgą w drętwieniu palców mojej lewej dłoni. Dużo osób poleca markę Chiba. Warto wydawać blisko 100 zł na modele Bioxcell Pro lub Bioxcell Air ? Czy to strata pieniędzy i lepiej kupić coś pokroju Gel Comfort Plus / Gel Protect? Dzięki za rady.

Nie polecam rękawiczek tej marki. Miałem dwie pary strasznie się prują. Kiepska jakość szwów i wykończeń. Od roku używam rękawiczek Foxa i jestem z nich zadowolony. Ręce nie drętwieją w nich tak bardzo, są bardzo wygodne, jakość wykonania na najwyższym poziomie.

Na twoim miejscu spróbowałbym pokombinować z pozycją na rowerze. Mi to najbardziej pomogło. Zawsze też możesz zastosować jakieś wygodne chwyty.

Tapatalk i wszystko jasne[emoji41]

Ja mam ten model

http://odziez.grawitacyjny.pl/uploads/products/24881/8e02d4895e5ea6e862ef81821b332589mtb15132240012-kopiowaniejpg1424854088.jpg

A przynajmniej wyglądają podobnie do tego co mam. Ale u mnie chyba ta wkładka żelowa jakby grubsza jest

Tapatalk i wszystko jasne[emoji41]

To chyba właśnie Fox Reflex Gel. Czytałem, że wkładki modeli z poprzednich lat były bardziej bogate w żel ( bardziej mięsiste :P ), a te nowe mają go podobno dużo mniej. Możesz coś o tym powiedzieć?

Mała korekta Foxa mam już ponad 2 lata a nie jak wcześniej napisałem rok.

Niestety nie wiem jak jest z nowymi rękawiczkami foxa bo z krótkimi palcami mam tylko tą jedną parę. Mam zamiar dokupić sobie kolejną parę właśnie foxa ze względu na wytrzymałość i wygodę.

Tak jak wcześniej pisałem bardziej niż zmiana rękawiczek pomogły mi kombinacje z pozycją na rowerze zmiana sztycy siodełka, inny mostek i przestawianie tego na różne sposobu. I oczywiście na początku zmieniłem chwyty kierownicy bo od oryginalnych strasznie ręce bolały.

Nie wiem jaki masz rower i jaką masz na nim pozycję. Może zacznij od zmiany chwytów na jakieś bardziej komfortowe i właśnie od rękawiczek. Jak to  nie pomoże to będziesz musiał pokombinować z pozycją na rowerze.

Pozycje przerobiłem już chyba wszystkie, nie wiem jakie mam gripy ale są z bardzo miękkiej gumy więc wydają się ok. Dopiero co wymieniłem siodło na WTB Pure Pro i jestem zadowolony. Pozostają rękawiczki i mostek. Zacznę od kupna rękawiczek bo na razie nie mam żadnych. Ewentualnie dokupię jeszcze rogi, aby zmieniać ułożenie rąk na kierownicy. Drętwieje mi tylko lewa dłoń po przejechaniu ok 20 km, po chwili przerwy wszystko mija.

hmmm... to może masz kierownicę lekko przekrzywioną albo jeszcze coś. Na swoim przykładzie jakiś czas temu po jeździe lewy bok mnie bolał okazało się, że mam minimalnie przekrzywione siodełko na jedną stronę. 

Jeśli chodzi o rękawiczki to jak masz gdzie to przymierz sobie kilka par i porównaj, które są najwygodniejsze i jest w nich najlepszy chwyt.

Faktycznie kierownica było a jakieś setne części kąta przekręcona w lewo, poprawiłem, przejechałem 20 km i nadal lewa ręka mi na chwilę zdrętwiała. W międzyczasie zamówiłem Chiba Control Grip ( przez pomyłkę sklepu mam je dostać za 80 zł ). Wydają się porządnie wykonane ( obszycia wokół palców itp.) no i podobno ta skóra kangurza jest jakaś super wytrzymała. Foxy wychodziły jeszcze drożej więc zdecydowałem sie na te Chiby. Zobaczymy jak odbiorę paczkę i przetestuję. Na razie dziękuję za wszystkie rady :) .

Jak rękawiczki dojdą i je przetestujesz to napisz krótką recenzję o nich. Z chęcią poczytam może też się skuszę.

Sprawdź jeszcze siodełko czy jest w prostej linii względem roweru. I ostatnia rzecz jaka przychodzi mi na myśl to sprawdzenie manetek i klamek hamulcowych i porównanie położenia lewej i prawej strony. Może lewą klamkę trzeba obniżyć żeby nadgarstki były w jak najbardziej naturalnej pozycji. Ja ma swoje klamki ustawione bardzo mocno w dół.

• Mod Team

W moim przypadku zrezygnowałem z rękawiczek z poduszkami. Jakoś tak spasowały się z dłonią, że coś powodowało ucisk i drętwienie dłoni. Bez rękawiczek z chwytami esi najgrubszymi jeżdżę bez dyskomfortu. Reasumując, nie zawsze rękawiczki są lekiem na ból dłoni.

Pozycja jak piszą poprzednicy też ma duże znaczenie.

Odebrałem rękawiczki. Przejechałem w nich tylko 3 km więc na razie nic nie mogę powiedzieć. Wydają się ok. Testy dopiero od przyszłego tygodnia. Jeżeli chcecie to mogę wstawić jakieś zdjęcia.

• 2 tygodnie później...

Rękawiczki nie da po to żeby dłonie nie drętwiały. Musisz ustawić pozycję na rowerze. Wysokość siodła, jego nachylenie, pozycja przód -tył, długość i kąt mostka - to jest podstawą. Czasem nawet zmiana samego siodła na inny kształt wystarczy.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

No nie wiem czy można to tak generalizować, pozycję mam raczej dobrą. Mam problem z drętwieniem bardziej palców, niż dłoni. Dzieje się to u mnie nie tylko na rowerze, czasami jak leżę sobie na plecach z telefonem w łapie to mi drętwieją palce jak uciskam jakieś miejsce na dłoni telefonem, moja mama ma tak samo, mam to po niej :D Ewidentnie uciskam jakiś nerw, ścięgno, cokolwiek. Na pewno rękawiczki tu nie pomogą?

Hah, no w tym sęk, że nie. Jak rower był nowy i jeździłem bez rękawiczek to po paru kilometrach już manetek nie czułem. Z rękawiczkami drętwienie jest sporadyczne, najczęściej w lewej dłoni, co raczej jest od zegarka. Tak czy siak myślę że jednak są mi potrzebne rękawiczki.

Tam gdzie pokazałeś miejsce na wkładkę zgina się dłoń. Dobre wkładki powinny być równolegle po bokach do tego paska. Jak zamkniesz dłoń na kierowniku to wtedy wkładki się łączą i jest to naturalne dla chwytu. Rękawiczek jest sporo w tym stylu. Fox gel reflex, Decathlony z serii 700, Pearl Izumi i pewnie wiele innych.

Wybacz moją zgryźliwość, ale ja rozumiem te klimaty. No bo wiesz tutaj są takie rękawiczki za 50, ale za 60 już są lepsze, o to może jednak kup za 100... Przecież to są tylko w jakiś sposób pocięte kawałki materiału, z żelowymi wkładkami i rzepem. 60 zł jeszcze przeżyję, ale ani grosza więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...