Skocz do zawartości

[hamulec] NUTT - dziwne zachowanie

piter1984

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie czy zapowietrzone hamulce NUTT mogą objawiać się tym, że klamka przy powolnym wciskaniu wpada do końca, zaś przy szybkim wciśnięciu wchodzi na odpowiednią głębokość? Dodam, że rower jest nowy.

Tak, to jakiś chińskie i pewnie poleci na gwarancję. Zastanawia mnie tylko, że nikt nie miał podobnego przypadku. Dzisiaj posprawdzałem jeszcze: przy szybkim wciśnięciu jest pełna reakcja i hamuje a klamka dalej nie wpada, za to przy powolnym wciskaniu może wejść do końca a klocek nawet nie tyknie... oczywiście występują jeszcze stany pośrednie, wpadnie do końca ale trochę hamuje.

• 2 tygodnie później...

Witam

Też jestem posiadaczem hamulców marki NUTT i mam identyczny problem, wymiana na nowe nie na długo pomogła, problem pojawił się ponownie. Najgorzej jest zimą podczas mrozu, po dłuższej jeździe hamulce potrafią zginąć prawie całkowicie, pomaga szybkie pompowanie klamką i powoli się pojawiają. Ja rozwiązałem ten problem podkręcając skok klamki na jak największy, a i tak czasami hamulec odmawia posłuszeństwa. Wymiana oleju i odpowietrzanie nic nie pomogło. Z kupnem nowych okładzin też jest problem bo wyboru nie ma żadnego. Jak tylko fundusze pozwolą to wymieniam je na coś sprawdzonego. I faktycznie to musi być jakaś tania chińszczyzna, bo w necie udało się mi znaleźć instrukcje do tych hamulców tylko z chińskimi krzaczkami, no chyba że za słabo szukałem ;-)

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...