rowerzystkaPomocy Napisano 28 Maja 2016 Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Hej, Czasem widzę na szosówkach ludzi z bandanami pod kaskiem, pytanko jaki jest sens takiej bandany - czy faktycznie potrafi odprowadzić pot i trzymać na głowie przyjemny chłód i jeśli jest to jaką warto kupić, jaki materiał, może gotowe oferty z allegrosza? Widziałem tam kilka, są różne ceny, mówimy o bandamie na 30C żeby się w niej nie ugotować: http://allegro.pl/oddychajaca-bandana-termoaktywna-berens-4-kolory-i4790699067.html http://allegro.pl/shimano-print-bandana-rowerowa-sportowa-czapka-i6049803304.html http://allegro.pl/shimano-bandana-jednokolorowa-unisex-biala-onesi-i6088051040.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 28 Maja 2016 Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Też widzę ludzi w tych chustach pod kaskami, coś w tym widocznie musi być, ja ostatnio chciałem poprawić sobie kask to jak ruszyłem nim trochę na głowie to mi się pot spod kasku wlał pod okulary :/ i wtedy właśnie przypomniałem sobie o istnieniu tych bandan. Swoją drogą myślę że te shimano różnią się od berensa tylko napisem i kolorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 28 Maja 2016 Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Każda dobra. Na przyjemy chłód nie licz, ale pot nie leje sie po oczach, a to jest bezcenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dywyn Napisano 29 Maja 2016 Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 W gorące dni używałem lekkiej czapki http://www.wiggle.co.uk/castelli-summer-skull-cap/ i zdawała egzamin. Pot nie spływał do oczu i tym samym poważny problem z łzawiącymi i szczypiącymi oczyma przestał istnieć. Nie stwierdziłem efektu dodatkowego chłodzenia, ale też nie tego szukałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabudza Napisano 29 Maja 2016 Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Dodatkową zaletą bandany jest również brak fantazyjnych wzorów opalonych na czole po całym sezonie w jednym kasku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiojedzie Napisano 29 Maja 2016 Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Dlatego jak jest mega słońce a jadę z kimś po prostu na piwo to nie biorę kasku żeby chociaż trochę wyrównać opaleniznę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 29 Maja 2016 Udostępnij Napisano 29 Maja 2016 Mam od kilku lat opaskę gutr. Silikonowa rynienka odprowadza pot w rejon skroni. Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgrzezly Napisano 30 Maja 2016 Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 @topol, gdzie kupiłeś w PL?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 30 Maja 2016 Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Tak w pl,ale z 5 lat temu. Nie pamiętam juź sklepu. Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkoZZZZ Napisano 31 Maja 2016 Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 A możecie polecić gdzie w Warszawie można znaleźć jakieś fajne bandany/chusty? Fajne bo jeżdżę bez kasku a nie lubię czapek z daszkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 31 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Nie wyobrażam sobie jazdy bez bandany. Nie ma nic gorszego jak potwornie szczypiące, podrażnione oczy od potu spływającego z głowy. Jakiś czas temu kupiłem w Decathlonie "czapkę", która w tej roli sprawdza się jeszcze lepiej, bo nie ma problemu z samoczynnym rozwiązywaniem, zakładasz i jedziesz. http://www.decathlon.pl/czapka-pod-kask-na-rower-700-id_8300693.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kantele Napisano 1 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Ja używam buffa. Ma kilka zalet - 1) pot nie zalewa oczu, co już przedmówcy napisali, 2) jak jest mega upał, można zmoczyć w wodzie i daje przyjemne ochłodzenie, przynajmniej przez chwilę, 3) owady nie zaplątują się we włosy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rowerzystkaPomocy Napisano 2 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Jednak na maraton w Łasku pojadę bez bandany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Bandama jest dobra przy temperaturach do +15 C. Powyżej już niestety ale robi się zbyt ciepło w głowę. Nie wyobrażam sobie też jazdy w słońcu i temperaturach +25 C. Fakt, że pot nie leci do oczu ale nie jest to żadna rekompensata. A co do wyboru, to popatrz na aliexpress, jeśli Ci się nie śpieszy oczywiście. Za grosze można kupić bandamy kosztujące u nas kilkadziesiąt złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Są letnie czapki pod kask. Bardzo lekkie (np. Castelli waży 15 gramów), z cieniutkiego, przewiewnego,perforowanego materiału, który nie ogranicza wentylacji. Czapka nie wystaje spod kasku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 popatrz na aliexpress, jeśli Ci się nie śpieszy oczywiście. Za grosze można kupić bandamy kosztujące u nas kilkadziesiąt złotych. Weź mnie nie osłabiaj. Twierdzisz, że z ali i ze sklepów to te same produkty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Jeśli chodzi o odzież to tak twierdzę. Niegdyś ubierałem się kupując na allegro i sklepach stacjonarnych za grube pieniądze, teraz ubieram się na aliexpress i nie zauważyłem różnicy poza znacznie niższą ceną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Ja używam bandany z coolmaxu i sprawdza się świetnie. Może jest trochę cieplej jak bez niej ale na pewno nie tak jak pod buffem. Kupiłem też czapeczkę o której pisze @Odi i nada się jak podejrzewam nawet na największe upały. Na Okęciu była za 10 albo 15zł jakiś czas temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Bandany nie używam ale buffa jak najbardziej tak. Zalety już zostały wcześniej powiedziane więc nie będę się powtarzać. Na krótkie jazdy przy niewielkim upale oba nakrycia znakomicie się spisują zwłaszcza jak nie używa się kasku. Jednak przy całodniowych jazdach w temperaturach bliskich 30 st C co w słoneczny dzień na asfalcie odczuwamy jako temperaturę 40-50 st C polecam zastosować jazdę w kapeluszu outdoorwym moczonym w zimnej wodzie co 1 godzinę. Efekt chłodzenia wówczas jest znacznie większy i porównywalny do przebywania w klimatyzowanym pomieszczeniu. Tak, wiem, że ani kapelusz nie mieści się jako typowy strój kolarski ani jazda bez kasku też co poniektórym nie mieści się w głowie ale jak do tej pory nie spotkałem się z lepszym sposobem zapobiegającym udarowi słonecznemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Ewentualnie można kupić większy kapelusz i zakładać na kask. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 3 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Sombrero i desperados w koszyku. Na upał idealne połączenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roberttrebor Napisano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 mozna tez moczyć bandane w wodzie,co do wpływającego potu to kiedys miałem takie reklamówki żywca,opaski tekstylne mające wewnątrz specjalna higroskopijne substancje ktora swietnie wchłaniała pot stając sie grubsza w środku,postanowiłem jakby odwrocić działanie na upały zanurzałem tę opaskę w lodowatej wodzie i przez jakieś 40 minut dawała ulgę ,czynność powtarzałem wielokrotnie,niestety opaski sie zużyły:-(,a moze ktos wie gdzie mozna dostać tego typu opaski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Powitoł Jeśli chodzi o odzież to tak twierdzę. Niegdyś ubierałem się kupując na allegro i sklepach stacjonarnych za grube pieniądze, teraz ubieram się na aliexpress i nie zauważyłem różnicy poza znacznie niższą ceną. Jeśli kupujesz chińskie nonejmy albo podróby znanych firm, to faktycznie lepiej kupować je na AE niż drożej przez pośredników na allegro U mnie zależnie od temperatury: cienki buff, cieniutka czapka z coolmaxu, zawinięta siostrze opaska craft - chyba coś jak poniżej, tylko na głowie rozciąga się mocniej i jest sporo cieńsza niż wygląda na fotce http://www.gamisport.pl/czapki-i-szaliki/celenky/p/opaska-craft-cool-superlight-1902864-1900-biala/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Z ciekawości zapytam czy masz konto na Aliexpress i czy kiedykolwiek, cokolwiek stamtąd zamawiałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shah Napisano 9 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2016 Ja mam konto na aliexpress. Robię tam regularnie zakupy. Mogę pomóc w zakupach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.