Skocz do zawartości

[wolnobieg] luzy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu douczały mi hałasy podczas jazdy bez pedałowania. Dzisiaj wykręciłem ośkę, oczyściłem łożyska, nałożyłem nowy smar i złożyłem. Myślałem, że to rozwiąże mój problem ale niestety po jeździe testowej dalej słychać stukanie. 

Samego wolnobiegu nie rozkręcałem bo nie posiadam tego klucza.

Jak trzymałem w ręku koło i ruszałem wolnobiegiem to dało się zauważyć luz, podczas jazdy też jest widoczne jak dostaje jakby wibracji i macha nim lekko na boki.

Czy serwis tego elementu ma sens czy po prostu się zużył i kupować nowy? Dodam, że ma już ponad 4tys przebiegu.

Napisano

jak to wolnobieg, nie bębenek pod kasetę, to wymiana, będzie cię to kosztować całe 30zł ;) jak bębenek to można go rozkręcić przy użyciu młotka i czegoś płaskiego (i mocnego) jeśli dobrze pamiętam to gwint jest lewy. do wymiany wolnobiegu musisz zaopatrzyć się w klucz, ale zakładam że go masz ponieważ bez jego demontażu ciężko by było prze serwisować piastę.

Napisano

i macha nim lekko na boki.

Taka przypadłość wolnobiegów ale nie wszystkich.

Czy serwis tego elementu ma sens czy po prostu się zużył i kupować nowy? Dodam, że ma już ponad 4tys przebiegu.

Do wymiany.

Napisano

Wymienione zostały tylko łożyska i przeczyszczony cały bębenek. Widać było gołym okiem, że ostatni raz światło tam było przy okazji montażu. Dodatkowo wymieniłem konusy bo były drobne ryski i póki co wszystko chodzi jak nówka. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...