michur Napisano 27 Maja 2016 Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Od jakiegoś czasu douczały mi hałasy podczas jazdy bez pedałowania. Dzisiaj wykręciłem ośkę, oczyściłem łożyska, nałożyłem nowy smar i złożyłem. Myślałem, że to rozwiąże mój problem ale niestety po jeździe testowej dalej słychać stukanie. Samego wolnobiegu nie rozkręcałem bo nie posiadam tego klucza. Jak trzymałem w ręku koło i ruszałem wolnobiegiem to dało się zauważyć luz, podczas jazdy też jest widoczne jak dostaje jakby wibracji i macha nim lekko na boki. Czy serwis tego elementu ma sens czy po prostu się zużył i kupować nowy? Dodam, że ma już ponad 4tys przebiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 27 Maja 2016 Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 jak to wolnobieg, nie bębenek pod kasetę, to wymiana, będzie cię to kosztować całe 30zł jak bębenek to można go rozkręcić przy użyciu młotka i czegoś płaskiego (i mocnego) jeśli dobrze pamiętam to gwint jest lewy. do wymiany wolnobiegu musisz zaopatrzyć się w klucz, ale zakładam że go masz ponieważ bez jego demontażu ciężko by było prze serwisować piastę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 28 Maja 2016 Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 Wolnobieg od nowości posiada luz. Mowie o popularnych tz20, tz 21, tz 31. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 2 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 i macha nim lekko na boki. Taka przypadłość wolnobiegów ale nie wszystkich. Czy serwis tego elementu ma sens czy po prostu się zużył i kupować nowy? Dodam, że ma już ponad 4tys przebiegu. Do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michur Napisano 2 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 Wymienione zostały tylko łożyska i przeczyszczony cały bębenek. Widać było gołym okiem, że ostatni raz światło tam było przy okazji montażu. Dodatkowo wymieniłem konusy bo były drobne ryski i póki co wszystko chodzi jak nówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.