Skocz do zawartości

[Mycie] A w zasadzie problem po użyciu szamponu Motorex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem, po Bike Atelier Maratonie w Tychach życzliwy człowiek nie pamiętam z jakiej firmy przy kolejce do myjki oferował mycie szamponem Motorex roweru. Oczywiście zgodziłem się na taką przysługę :(

Rower spłukałem, wrzuciłem na dach a po powrocie do domu mam efekt jak poniżej. Dodam że porządne szorowanie samą wodą nic nie daje...

Macie pomysł w jaki sposób pozbyć się tych białych plam i obwódek?

1.jpg2.jpg3.jpg

4.jpg

Napisano

Spróbuj letnią  wodą z detergentem (mydło w płynie , płyn do naczyń) i mocno nie szoruj bo zetrzesz naklejki/kalkomanie (ze zdjęć widać że problem wystąpił tylko na nich).

Napisano

Raczej kamień to nie jest. Rama została spryskana szamponem, potem w upale rower stał w kolejce do myjki jakieś 10 - 15 min. Potem go spłukałem.

Dodam że jak przejadę mokrą szmatką miejsca z obwódkami czy plamami to one znikają, ale wraz z tym jak rama wysycha pojawiają się na nowo.

Detergent, benzyna ekstrakcyjna ani ocet nic nie dają. Po użyciu tych rzeczy, od samego tarcia jakby ciut lepiej było, ale tarcie całego roweru raczej nie wchodzi w grę, prędzej pościeram naklejki :(

Napisano

Jeśli szorowanie nie przynosi efektu to znaczy, że wlazlo pod naklejki (zapewne szampon zaczął się wgryzać w klej). Niestety ale naklejki bez lakieru to zły pomysł.

Napisano

Z tym już nic nie zrobisz, chemia się "wżarła".

Puszcza jak użyję Fairy i trę gąbką do mycia naczyć, ale tą szorstką stroną. Pomyślałem że skoro puszcza to z czasem samo się wymyje i już mi to nie przeszkadza :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...