Skocz do zawartości

[buty + pedały] zatrzaskowe mtb

alagor96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuję butów i pedałów zatrzaskowych dla kolegi. Mtb, sportowe, w dużym rozmiarze (48). Mi osobiście podobają się podstawowe ubijaki, ale raczej dla kogoś zaczynającego przygodę z zatrzaskami lepsze pewnie będą spd. Budżet to jakieś 350 zł +, ale jeśli będzie się rzeczywiście opłacać, bo dokładać tylko do dokładania nie ma sensu, bo dojdziemy wreszcie do zestawu za 3000. Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe propozycje modeli, to będę wdzięczny za podzielenie się opinią.

Napisano

Ja ujezdzam zestaw spd

Pedaly m520 od shimano

I buty specialized sport mtb

Buty miezylem w sklepie podpasowaly

Buty kosztowaly 310 zl

Pedaly 100 zl

Spec ma duzo rozmiarow mozna dobrac .ten zestaw jest rewelacyjny

• Mod Team
Napisano

Buty speca to jest klasa

Przymierzając byłem zaskoczony ich szerokością. Środkowy pasek po dociągnięciu marszczył but a stopy nie mam raczej wąskiej.

Mierzyłem Compy.

Napisano

To jest specyfika Speca, mi to pasuje w MTB - widać mam jeszcze szersze stopy. W szosowych Speca jest już bardziej wąsko. Wiem bo mam szosowe i trzy pary MTB - wszystkie Comp. Jedyny minus to dość szybko zużywa się zatrzask w sprzączce i dość łatwo go uszkodzić np. jeśli ktoś nas oponą zahaczy w trakcie jazdy to łamie się od razu.

Napisano

Szczerze mówiąc myślałem o Shimano, ale speca też chętnie rozważę. A co w kwestii pedałów? Jest sens inwestować w coś lepszego czy lepiej kupić za stówkę, a resztę zostawić na buty? Sam jeżdżę w podstawowym modelu wellgo i nie czuję specjalnej potrzeby tego zmieniać.  

Napisano

Jesli nie wyznajesz sw Wagomira ,nie masz parcia na znaczek to m520 od shimano starcza w zupelnosci.nie ma potrzeby kupowac cos innego. Sa one pancerne i mega trwale.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Od piątku śmigam na m530+m089 i szczerze polecam. 

Moje pierwsze spdki, a dodatkowo po burzach w lesie kupa gałęzi i mokro, więc 3 gleby za mną (ale wszystkie z uśmiechem na twarzy). 

m530 polecam jeśli masz zamiar śmigać czasami bez spd-szerokie platformy, da się jeździć do sklepu/pracy bez nakładek w zwykłych butach. 

Przy zakupie butów koniecznie patrz na dł. wkładki-ja mam 30cm, kupiłem 30,5 (48) i są idealne. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...