sthEn Napisano 27 Maja 2016 Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Dzień dobry, potrzebna pomoc szanowni koledzy i koleżanki. Poszukuję plecaka na rower o sensownej pojemności (15l to chyba dla mnie minimum), z jednym małym zastrzeżeniem - ma to być albo InterSport albo 4F. Dlaczego? Ponieważ otrzymałem bony, i muszę się ich pozbyć W plecaku oprócz "towarów" pierwszej potrzeby często wożę również buty na przebranie/spodnie/koszulkę do pracy, czasami zdarzy mi się wziąć jakieś pudełka z jedzeniem przyszykowane przez kobietę, ogólnie wszystkie bukłakopodobne plecaczki o rozmiarze majtek i pojemności 6L odpadają. Cena - +/- 200zł, czy coś sensownego znajdę? Na Deutery i inne Camelbaki mnie nie stać, z góry mówię Zastanawiam się nad tymi: McKinley Crxss 18L: http://esklep.intersport.pl/pl/product/133194/plecak-mckinley-crxss-18-217292 4F PCU102 35L: https://4f.com.pl/c4l16-pcu102_plecak_miejski_pcu102_-_czarny,83,90340.html Czy plecak miejski 4F ma w ogóle rację bytu na rower? Przymierzałem na stojąco, i jest wygodny i stabilny, jednak jest na stelażu, i nie mam pojęcia jak to się będzie zachowywało w praktyce. Wolę jeździć z w połowie pustym plecakiem na codzień, ale mieć komfort możliwości zabrania czegokolwiek 1-2 razy w tygodniu, niż jeździć z małą padlinką na dętkę i bidon Dodam, że jeżdżę 20-30km dziennie do i z pracy (zależnie jak bardzo chce mi się nadrabiać trasy), oraz ~2x w tygodniu dłuższe na razie po 50km przejażdżki. Z czasem będę wydłużać podróże naturalnie. Głównie asfalty i ścieżki/trasy rowerowe, bo jeżdżę crossem. Pozdrawiam, Daniel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajaraNy Napisano 27 Maja 2016 Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Plecaki rowerowe mają zazwyczaj lepszą wentylację pleców co na rowerze jest dosyć ważne. Chyba że lubisz mieć mokrą plamę na plecach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Dlatego pytam, bo ten plecak 4F ma... "ramkę" dookoła, siatkę, i dopiero jakieś 2-3cm od siatki jest plecak właściwy. No nie wiem jak to wytłumaczyć, ale wygląda, jakby od plecaka do pleców był spory odstęp, więc w teorii wentylacja jest. Chyba, że ten system się na rower nie sprawdza, czy wtedy ten McKinley jest sensownym wyborem, czy sobie darować i wydać bon na coś innego, a za 200zł kupić kompletnie inny model już za gotówkę z innego źródła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajaraNy Napisano 27 Maja 2016 Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Myślę że bez przetestowania ciężko stwierdzić czy któryś z nich się nada. Na pewno dobrym i sprawdzonym wyborem jest dauter race air http://www.ceneo.pl/7672494#tab=click lub plecaki od shimano https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/plecaki-rowerowe/f/shimano:196,e,7/ Sam posiadam shimano unzen i jestem bardzo zadowolony. Niestety cenny dosyć wysokie. podsumowując albo zaryzykujesz i kupisz coś co znalazłeś albo wybierzesz droższy ale sprawdzony plecaczek. Wybór należy do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Plecaki rowerowe mają zazwyczaj lepszą wentylację pleców co na rowerze jest dosyć ważne. Chyba że lubisz mieć mokrą plamę na plecach Wciąż nie rozumiem, jakim prawem siatka dystansowa w takim plecaku miejskim/trekkingowym miałaby gorzej wentylować, niż plecak przylegający do pleców. Kolega wyżej widzę ślepo idzie w Deutera, który jest po prostu polecany na forum. Przecież nieważne jaką super-hiper wentylację plecak przylegający będzie miał zastosowaną, i tak chyba ZAWSZE lepszy będzie plecak, który pleców po prostu prawie nie dotyka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajaraNy Napisano 27 Maja 2016 Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 nie idę w stronę dautera bo wolę shimano. Zobacz sobie jak wygląda tył w plecaku shimano to może zrozumiesz. A ta siatka dystansowa przylgnie Ci do pleców pod wpływem ciężaru i grawitacji razem z całym plecakiem ponieważ na rowerze masz inną postawę bardziej poziomą i za przeproszeniem gówno pomorze. W plecak rowerowych są specjalne wypusty na których plecak leży na plecach a pomiędzy są kanały wentylacyjne. No chyba że jeździsz na rowerze całkowicie wyprostowany to wtedy spoko. Z resztą kupuj co chcesz Ty będziesz w tym jeździł nie ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.