cabanmat Napisano 26 Maja 2016 Napisano 26 Maja 2016 Witam Panowie Robię przegląd piast w kołach roweru... Wymiana smaru, łożysk itp. Oryginalnie w moich piastach są kulki, ja kupiłem do wymiany wianki do piast. Jak rodzicie ? Wsadzić z powrotem kulki czy zamontować wianki ???
Rocky98 Napisano 26 Maja 2016 Napisano 26 Maja 2016 Daj same kulki, możesz je wymontować z wianka jeśli są o tym samym rozmiarze. Wymiana samych kulek nic nie da jeśli będą się toczyć po wżartych starych konusach.
speed_maniac Napisano 26 Maja 2016 Napisano 26 Maja 2016 Kulki zawsze są lepsze - masz wtedy więcej punktów podparcia pomiędzy konusami i bieżniami piasty. Dwie sprawy: - trzeba wstawić kulki jednego rodzaju i o tym samym stopniu zużycia, czyli np. wywalasz stare i kupujesz więcej wianków tego samego typu a potem wyciągasz z nich kulki - absolutna czystość to podstawa, potem świeży smar, lepisz kulki, kasujesz luz, śmigasz dzień/dwa i znowu sprawdzasz czy nie ma luzu Jeśli są wżery to game_over jak to zauważył Rocky, ale większa ilość kulek przedłuży żywot konusów lub bieżni.
Hetman Napisano 27 Maja 2016 Napisano 27 Maja 2016 Nie zgodzę się, że zawsze . Brak wianków to gorsza równobieżność łożysk i potencjalnie problemy z przekoszeniem osi względem koła i precesją, sprzyjające gięciu tejże oraz szybszemu zużyciu bieżni
render Napisano 27 Maja 2016 Napisano 27 Maja 2016 Tylko i wyłącznie same kulki jeśli chcesz mieć na dłuższy czas spokój z piastami. Ja u siebie w trzech rowerach stosuję same kulki i zero jakichkolwiek problemów w przeciwieństwie do rozlatujących się koronek. W porę nie zauważona rozwalona koronka może spore straty zrobić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.