Anubis93 Napisano 26 Maja 2016 Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Hej, chcę zacząć intensywniej jeździć na rowerze. Chcę brać udział w maratonach, ogólnie poprawić śr.prędkość jazdy do pracy/z pracy, poprawić wytrzymałość i podjazdy. W temacie napisałem od zera, aczkolwiek może nie od takiego zera. Codziennie dojeżdżam do pracy 10 km w jedną stronę w zasadzie sie nie męcząc, jade tak ok. 20 km/h . No troche przy podjazdach łapie zadyszki i podjazd robie bardzo wolno ok. 15km/h podjazd ma ok 700 m . Prosze was o pomoc w doborze treningu na cały tydzień. w dodatku zaczynam biegac czytałem,że dobrze to robi na rower. W maratonach chce brać udział w przyszłym sezonie. Ten sezon to chce się zacząć przygotowywać do niego. Planuje również chodzić w weekend na basen , chociaż nie umiem pływać Ale chcę się nauczyć. Chcę zacząć być aktywniejszy fizycznie. Jakie treningi byłyby najlepsze dla mnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 26 Maja 2016 Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Po krótce: - poniedziałek jazda 1,5-2h turystyczna ale ze zwróceniem uwagi na kadencję czyli miękkie przełożenia i obroty korbą w okolicach 90 na minutę. Na początku będzie dyskomfort bo mięśnie muszą się przyzwyczaić do szybszych cykli skurcz-rozkurcz ale staraj się kręcić jak szybko się da bez podskakiwania na siodełku. - środa jazda 1h w tym 20 minut rozgrzewki a kolejne 20 minut mocnego ciśnięcia na pedały najlepiej na odcinku bez skrzyżowań aby nic nie wytrącało Cię z rytmu. Ostatnie 20 minut spokojna jazda powrotna. Rozkład sił jest tu kluczowy bo łatwo zacząć ostro i paść po 5 minutach. -piątek jazda 1-1,5h z czego 20 minut rozgrzewka a następnie 2 minuty jazdy na maksa i 5 minut odpoczynku, znów 2 minuty ognia u 5 minut luzu. Powtórzyć kilka razy i spokojny powrót. Każdego dnia trenujesz coś innego a nie wszystko na raz. Między trzecim treningiem a pierwszym dłuższy odpoczynek niż między pierwszy a drugim i drugim a trzecim. Dni możesz sobie poprzestawiać jak Ci pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubis93 Napisano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Właśnie kadencje staram sie robić jadąc do pracy 10 km w jedną strone. Musze dokupić czujnik kadencji. Więc taki poniedziałek to mam codziennie. Co do środy, to na jakim przełożeniu cisnąc 20 min ? Na wyższym ? edit. oczywiście po intensywnym treningu następnego dnia moge jechac do pracy autem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 26 Maja 2016 Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Drugiego dnia jedziesz tak jakbyś jechał na czas a więc siłą rzeczy przełożenia będą twardsze. Fajnie jest jeździć na tym samym odcinku aby śledzić postępy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 26 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Może zacznij też jazdę w terenie, żeby na pierwszym maratonie nie okazało się : o kurde drzewo i jakie korzenie i piach - ała Wiem, że są nawet maratony w większości asfaltowe, ale co to za przyjemność Dojazd do pracy 10 km w jedną stronę to co najwyżej namiastka treningu - chyba że się mieszka w górach i pracuje np. w górskim schronisku. W wolnym czasie w miarę możliwości staraj się wydłużać jazdę zwiększając systematycznie tempo i unikać lub wręcz zrezygnować z postojów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubis93 Napisano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 A czy bieganie pomoże na wytrzymałość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 26 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Bieganie bardziej obciąża stawy, ale jak się nie ma dużej nadwagi i lekarskich przeciwwskazań, to można biegać, jednak jest to zupełnie inna bajka, bo np. przejechać dystans maratonu szybkim tempem to żaden problem, a przebiec nawet średnim już spory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.