Virek Napisano 26 Maja 2016 Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Witam wszystkich, wczoraj po odebraniu roweru z serwisu i przejechaniu kilkunastu metrów mój łańcuch (KMC z92RB) zakończył swoje życie pękając i tym samym powodując że tylna przerzutka (Deore RD-M591) wygięła się chyba w nienaturalny dla niej sposób, dlatego niestety stoję przed wyborem wymiany kasety i łańcucha i cholera wie czy nie tylnej przerzutki. Co do kasety to używałem 8-rzędowej Shimano CS HG-30 (11-32). Dodam jeszcze że hak przerzutki też jakoś dziwnie odstaje i może to powoduje dziwne wrażenie wygięcia wózka przerzutki.Co polecacie jeśli chodzi o wymianę kasety i łańcucha?Czy obędzie się bez wymiany tylnej przerzutki?Co z przednią korbą? czy też muszę ją wymienić ?Dodam jeszcze że nie widzi mi się zmiana na 9 biegów ponieważ ostatnio wymieniłem manetki na nowe.Z góry przepraszam za jakość zdjęć, robiłem telefonem i zmniejszyłem trochę żeby więcej weszło.Czekam na sensowne odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 26 Maja 2016 Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Zdjęcia zrób porządne bo z tych nic nie wynika poza rozgiętym wózkiem przerzutki. Jak mamy ocenić stan korby skoro jej zdjęcia wcale nie wrzuciłeś? To forum rowerowe, nie wróżbiarskie. Generalnie uda są dwa: albo się uda albo się nie uda. Musisz popróbować. wyprostować. Łańcuch przynajmniej HG71 a najlepiej X8 KMC lub Connex 8XX. Kaseta dowolna, nie ma znaczenia jaką kupisz. Droższa będzie tylko lżejsza i ładniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virek Napisano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Załączam zdjęcia kasety i korby. Niestety nie mam ściągacza do korb, żeby ją zdjąć całą i pokazać w jakim jest stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 26 Maja 2016 Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Moim zdaniem kasecie i korbie nic nie dolega i spokojnie przyjmie nowy łańcuch. Kup HG71 i jeździj o ile ogarniesz zmieniarkę. Zdjęcia robi się jak najbardziej prostopadle, to tak na przyszłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Virek Napisano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Mam jeszcze pytanie co do tego łańcucha HG71, czy on współpracuje ze spinkami, jak tak to jakimi?Jakoś nie widzi mi się skucie łańcucha na stałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamtulak Napisano 31 Maja 2016 Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 Ja do HG71 (i wcześniej na HG40) od 3500 km używam tylko jednej spinki Connex Link Wipperman-a (drugą wożę w zapasie) i zero problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.