kambala Napisano 25 Maja 2016 Napisano 25 Maja 2016 Witam, szykuje się do wymiany amortyzatora - tzn rozglądam się co tu kupić:-) budżet niestety nie jest z gumy średnio kombinuje aby zamknąć się w około 800 zł, mam kilku faworytów( uważnie przeczytałem forum;-)) i sobie szukam. oglądam używane FOX 32 F100 RL, RS Rebę i nowe Epixona rower głównie do lasów, lekkie górki, co jakiś czas maratonik - zdecydowanie amatorsko bardziej dla zabawy niż dla wyniku w związku w tematem mam kilka pytań 1. czy waga człowieka ( około 100 kg) ma znaczenie przy wyborze amorka 2. jak kupie używkę to przegląd i wymiana płynów i uszczelek - lepiej samemu ( ogarniam temat ogólnej dłubaniny przy rowerze ) czytaj dokładniej czy jednak serwis ( ewentualnie jaki we Wro ) 3. Unibike Flite rak 2012 główka ramy prosta czy traped? pzdr
NajaraNy Napisano 25 Maja 2016 Napisano 25 Maja 2016 Te amory które wymieniłeś mają sprężynę powietrzną więc pompujesz je na odpowiednie dla swojej wagi ciśnienie. Musisz posiadać specjalną pompkę do amortyzatorów (wysokociśnieniową). Jeśli ogarniesz sam taki serwis to spokojnie możesz robić. Nie widzę sensu oddawanie amorka do serwisu i marnowania pieniędzy. No chyba że boisz się że coś popsujesz to już twój wybór. z Podanych propozycji brał bym rebę tylko musiała by być w dobrym stanie technicznym. Jeśli nie możesz osobiście ocenić jej stanu to lepiej weź nowego epixona. jeśli twój rower to coś takiego http://sklepprosport.pl/rower-unibike-flite-2012-7524 to masz prostą rurę sterową 1 1/8 cala
kambala Napisano 25 Maja 2016 Autor Napisano 25 Maja 2016 dzięki za info, tak to ten złomek:-) nie mam pompki do amorka, ale samo napompowanie kosztuje kilka złotych, reba zarezerwowana do jutra więc czekam. Tylko ta Reba mocno poobijana, golenie porysowane, podobno uszczelki trzymają i amor działa płynnie. Coraz bardziej się skłaniam do Epixona.
Marcin9 Napisano 25 Maja 2016 Napisano 25 Maja 2016 golenie porysowane, Górne czy dolne? Jeśli dole i ci to nie przeszkadza to ok. Jeśli górne to złom... Ja bym wolał Epixona niż jakąś starą porysowaną Rebe Ps. Popraw temat []
kambala Napisano 25 Maja 2016 Autor Napisano 25 Maja 2016 górne..;-( tak myslałęm ze złom:-( dlatego pewnie taka cena.
NajaraNy Napisano 25 Maja 2016 Napisano 25 Maja 2016 bierz epixona nie ma sensu kupować starego,zniszczonego szrotu
kambala Napisano 25 Maja 2016 Autor Napisano 25 Maja 2016 tylko ten RS Santour mam obecne to co wsadzali do Unibike SR Santour 011 series XRC i ......to nigdy nie było mistrzostwo świata, w poprzednim rowerze ( Schwin Moab) zanim jakiś *luj ukradł miałem manitu R7
Marcin9 Napisano 25 Maja 2016 Napisano 25 Maja 2016 Twój Xcr to nie jest zbyt dobry amortyzator... Jeśli się nie mylę to ma on plastikowe ślizgi. Ma on też sprężynę stalową więc jego praca jest kiepska... Epixon ma ślizgi teflonowe i sprężynę powietrzną więc pracuje on znacznie lepiej. Używam od ponad roku Epicona RLRC(Starsza wersja Epixona) i nie mam z nim żadnych problemów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.