Hajnrich Napisano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 No to teraz mam zagwozdkę - jak podaje Schwalbe i Sigma powinienem wpisać do licznika 2230 A ja przed chwilą zrobiłem pomiar na metrówce i obrót koła wyszedł mi 2195 a pod moim obciążeniem 2155 zgłupiałem co radzicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 15 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Dzizas... To chyba bardziej niż oczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zientas Napisano 16 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 najpierw napompuj koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarmk Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Witam. Kupiłem bezprzewodowy licznik Sigma PURE 1 ATS i walczę z jego ustawieniami.. Niby dołączona jest "instrukcja", ale jest ona chyba także do innych wersji tego licznika. Ustawiłem rozmiar koła i na tym koniec, nie mogę dojść w ustawieniach do obwodu koła... tak jakby w menu w ogóle tego nie było.. Posiada ktoś taki licznik i mógłby coś podpowiedzieć...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Jeżeli dobrze pamiętam to przy wymianie baterii w Sigmie zachowywany jest tylko dystans całkowity. Reszta się zeruje. Jeśli już dany licznik sigmy podtrzymuje dane przy wymianie baterii, to zachowuje wszystkie. Przetestowane na bc 12.12 i rox 5.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hajnrich Napisano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Z tego co się dowiedziałem w serwisie to sigma podtrzymuje przez chwilę pamięć - krótką chwilę potrzebną na wymianę baterii, a u mnie zobaczyłem rano koniec baterii, więc przez noc się całkowicie rozładowało i pamięć wykasowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarmk Napisano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 @Hajnrich Ja mam to samo.. wg tabelek powinienem wpisać 2224 lub 2220, bo różnie podają. Mierząc samemu obwód wyszło mi 2216. Wczoraj jeździłem porównując wyniki z Endomondo i co bym nie wpisał w licznik (2220. 2224 . 2216), to wyniki różnią się od siebie.. Na jakieś 10 prób tylko raz wyniki się pokryły z tym obwodem, który zmierzyłem sam. Tapnięte z G920F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Najpewniejszy pomiar to pomiar samodzielny ... Porównywanie z GPS`em jest bez sensu ... Na sam koniec co za różnica czy wklepiesz 2224 czy 2200 ? To jest błąd na poziomie 1% ... czyli 1km na 100 km, 0,3 km/h przy 30 km/h Błędami na poziomie pojedynczych % nawet nie ma się co przejmować ... różnica ciśnienia w oponach potrafi zrobić taką zmianę. No chyba że jesteście aptekarzami i 1 promil zabija sens życia i jazdy na rowerze . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarmk Napisano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Czyli zostawiam ten pomiar, który wykonałem sam.. Zauważyłem też, że ruszając rowerem u mnie w Endomondo dopiero po przejechaniu kilku metrów wskakuje pomiar odległości. Także naprawdę, chyba nie ma takiej możliwości, że wskazania licznika za każdym razem będą identyczne jak pomiar GPS.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Może masz autopauzę w Endomondo włączoną. U mnie też trzeba poczekać aż GPS wykryje ruch, a w tym czasie nieduży dystans pokonasz. Ja i tak zawszę jeżdżę z Endomondo i zauważyłem, że wynik raz się pokrywa raz nie. Zawsze gdzieś tam wykreśli więcej, czasem mniej, skróci itd. Dlatego GPS traktuję tylko jako dodatek, który pozwala porównywać wyniki z poprzednich treningów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarmk Napisano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Tak, mam włączoną autopauze.. Czyli masz tak samo jak jak, tak więc nie kombinuje już więcej.. Tapnięte z G920F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 GPS to nie jest wzorzec z Sevres pod Paryżem i nie należy sie do niego odnosić podczas ustawiania licznika. Zwykle należy się spodziewać niedomiaru gps względem licznika. Jeżeli licznik wskazuje tyle samo lub mniej, to coś jest nie tak. Różnice mogą wynosić nawet do 10%. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarmk Napisano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 To jak wg Was najlepiej sprawdzić prawidłowość wskazań odległości licznika.? Przejechać autem dany odcinek, a potem rowerem.? Tapnięte z G920F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 20 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2016 Jak zamierzasz aż tak się bawić, to taśma miernicza i odznacz conajmniej 50 metrów i sprawdź ten odcinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.