Skocz do zawartości

[Licznik] Pytanie odnośnie liczników Sigma.

19piter64

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem bezprzewodowy licznik Sigma PURE 1 ATS i walczę z jego ustawieniami..

Niby dołączona jest "instrukcja", ale jest ona chyba także do innych wersji tego licznika.

Ustawiłem rozmiar koła i na tym koniec, nie mogę dojść w ustawieniach do obwodu koła... tak jakby w menu w ogóle tego nie było..

Posiada ktoś taki licznik i mógłby coś podpowiedzieć...?

Jeżeli dobrze pamiętam to przy wymianie baterii w Sigmie zachowywany jest tylko dystans całkowity. Reszta się zeruje. 

Jeśli już dany licznik sigmy podtrzymuje dane przy wymianie baterii, to zachowuje wszystkie. Przetestowane na bc 12.12 i rox 5.0

@Hajnrich

Ja mam to samo.. wg tabelek powinienem wpisać 2224 lub 2220, bo różnie podają.

Mierząc samemu obwód wyszło mi 2216.

Wczoraj jeździłem porównując wyniki z Endomondo i co bym nie wpisał w licznik (2220. 2224 . 2216), to wyniki różnią się od siebie..

Na jakieś 10 prób tylko raz wyniki się pokryły z tym obwodem, który zmierzyłem sam.

Tapnięte z G920F

Najpewniejszy pomiar to pomiar samodzielny ...

Porównywanie z GPS`em jest bez sensu ...

Na sam koniec co za różnica czy wklepiesz 2224  czy 2200 ?

To jest błąd na poziomie 1% ... czyli 1km na 100 km, 0,3 km/h przy 30 km/h 

Błędami na poziomie pojedynczych % nawet nie ma się co przejmować ... różnica ciśnienia w oponach potrafi zrobić taką zmianę.

No chyba że jesteście aptekarzami i 1 promil zabija sens życia i jazdy na rowerze :).

Pozdrawiam 

Czyli zostawiam ten pomiar, który wykonałem sam..

Zauważyłem też, że ruszając rowerem u mnie w Endomondo dopiero po przejechaniu kilku metrów wskakuje pomiar odległości.

Także naprawdę, chyba nie ma takiej możliwości, że wskazania licznika za każdym razem będą identyczne jak pomiar GPS..

Może masz autopauzę w Endomondo włączoną. U mnie też trzeba poczekać aż GPS wykryje ruch, a w tym czasie nieduży dystans pokonasz. Ja i tak zawszę jeżdżę z Endomondo i zauważyłem, że wynik raz się pokrywa raz nie. Zawsze gdzieś tam wykreśli więcej, czasem mniej, skróci itd. Dlatego GPS traktuję tylko jako dodatek, który pozwala porównywać wyniki z poprzednich treningów.

GPS to nie jest wzorzec z Sevres pod Paryżem i nie należy sie do niego odnosić podczas ustawiania licznika. Zwykle należy się spodziewać niedomiaru gps względem licznika. Jeżeli licznik wskazuje tyle samo lub mniej, to coś jest nie tak.

Różnice mogą wynosić nawet do 10%.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...