Skocz do zawartości

[przerzutka] czy wystarczy średni wózek?

mike24

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się z zamiarem wymiany przerzutki tylnej na taką ze sprzęgłem. Obecnie zamontowaną mam XT RD-781 SGS (długi wózek) przy napędzie 38/24 - 11-36.

Wiem, że teoretycznie z wyliczeń wynika, że powinienem pozostać przy długim wózku, ale chciałbym krótszy. Przerzutka jaka mnie interesuje to XT RD-786 SG Shadow+

Pytanie moje brzmi czy średni wózek (bo krótki chyba na 100% nie) da radę obsłużyć mój napęd i jakie będą tego konsekwencje?

Z góry dzięki za podzielenie się doświadczeniami.

• Mod Team

Średni wózek ogarnie napęd. Od biedy to nawet przy większej pojemności napędu przy odrobinie uwagi też.

Im krótszy wózek tym pewniejsza, szybsza i precyzyjniejsza zmiana biegów. Sprężyny wózków są takie same więc przy większym ramieniu łańcuch jest słabiej naciągnięty.

• Mod Team

Przy dużej rozbieżności pojemności napędu i przerzutki nie obsłużysz skrajnych przełożeń tzn. duża z przodu duża z tyłu. Ale jak będziesz o tym pamiętał to i przy pojemności 45 będzie działało. Przód 42/32/22 i tył 11/36 i też pracuje na średnim wózku.

moj naped jest w konfiguracji przod 39/26, tył 11/36

przerzutka ze srednim wozkiem sram x9. Ogarnia wszystko elegancko oczywiscie pamietam aby nie uzywac skrajnych przełożeń ale jesli sie to zdarzy to nie mam z tym najmniejszych problemów. jeżdzę tak juz 1,5 sezonu

• Mod Team

Długi wózek to również mniejsza odległość od podłoża i możliwość zahaczenia o przeszkodę.

tylko po jakiego grzyba piszą w opisie przerzutki, że pojemność maksymalna to 35T

Bo to margines bezpieczeństwa dla producenta. Ustalono jakiś kanon i tego się trzymają. Bo jak się zagapisz i dasz dużą z dużą to może być po ptokach.

moj naped jest w konfiguracji przod 39/26, tył 11/36

przerzutka ze srednim wozkiem sram x9. Ogarnia wszystko elegancko oczywiscie pamietam aby nie uzywac skrajnych przełożeń ale jesli sie to zdarzy to nie mam z tym najmniejszych problemów. jeżdzę tak juz 1,5 sezonu

rozumiem, że można to porównać ze średnim wózkiem shimano....

jeśli chcesz kupić przerzutkę shimano z tzw. hamulcem to długość wózka nie ma kompletnie znaczenia ponieważ łańcuch jest napięty jak baranie jaja, a gdy w ferworze walki na wyścigu zapodasz nieodpowiedni bieg to strzępy zostaną ze zmieniarki, więc co zyskujesz? dwa gramy mniejszą wagę?

waga akurat była ostatnim parametrem jaki brałem pod uwagę pytając.... zależy mi bardziej na zwiększeniu precyzji zmiany przełożeń i mniejszej podatności na uderzenie przerzutką o przeszkodę w terenie

z opinii powyżej wnioskuję, że jedynym minusem zmiany z długiego wózka na średni, w moim przypadku, będzie utrata jednego przełożenia (38/36), którego w sumie nigdy nawet testowo nie stosowałem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...