skwierczacy Napisano 24 Maja 2016 Napisano 24 Maja 2016 Witajcie Czy możliwa jest zamontowanie widelca sztywnego 1 1/8 cala ze sterami a-head w przypadku ramy gdzie oryginalnie był widelec gwintowany o średnicy na gwincie 32mm i mostek wpuszczany o średnicy zewnętrznej 28.6 mm ? Czy możliwe byłoby wykorzystanie oryginalnych miseczek na łożyska do nowych sterów ? Chodzi o tanie doprowadzenie starego roweru do używalności. Stary mostek jest zdecydowanie zbyt długi a widelec amortyzowany jest w złym stanie, pomyślałem wiec o zmianie na widelec sztywny, tanim zestawie sterów i mostku typu a-head. Czy myślicie ze ta operacja jest możliwa ? Załączam fotografie sprzętu Pozdrawiam, Darek
rzezniol Napisano 24 Maja 2016 Napisano 24 Maja 2016 Zrobiłeś 5 niepotrzebnych zdjęć i 2 zbędne pomiary ... Wystarczy znać średnicę rury sterowej ... jak jest około 28,5 mm to masz standard 1 i 1/8 i nic nie stoi na przeszkodzie aby zestaw wymienić na A-head. No i co istotniejsze popraw temat bo za brak nawiasów poleci w kosz ... Pozdrawiam
skwierczacy Napisano 24 Maja 2016 Autor Napisano 24 Maja 2016 Średnica rury sterowej (gwintowanej) jest większa i ma ok 32 mm cześć górna (wpuszczana w rurę sterowa) ma średnice zewnętrzną 28,6 mm. Czy to oznacza ze da się ? Zdjęcia miseczek zrobiłem bo jeśli to możliwe chciałbym je wykorzystać.
rzezniol Napisano 25 Maja 2016 Napisano 25 Maja 2016 Mi to wygląda na klasyczne 1 i 1/8 ... 32 mm to średnica osadzenia dolnej bieżni sterów na widelcu. Tak czy siak musisz kupić nowe stery bo nowy widelec jak ma być a-head to będzie bez gwintu i nie wykorzystasz górnej gwintowanej bieżni. Do tego inna górna osłona sterów, gwiazdka i kapsel do kasowania luzu. Pozdrawiam
vdcmike Napisano 25 Maja 2016 Napisano 25 Maja 2016 Wygląda to faktycznie jak stery 1 1/8. Ale tylko wygląda bo średnica rury sterowej jest >32mm. To niestety wskazuje na zapomniany nieco standard 1 1/4". Trzeba kombinować z dobraniem odpowiednich koszyków z kulkami i/lub bieżni widelca bo te klasyczne stery 1 1/8 mają średnicę wew bieżni w misce 40,5mm, u Ciebie jest ponad 43. Z posadzeniem nowych misek klasycznych też może być problem bo średnica osadzenia klasycznych w głóce ramy to 33,95mm a tych Twoich zapewne 36,95. Poza tym zwróć uwagę, że wideł jest gięty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.