macsob Napisano 4 Września 2006 Napisano 4 Września 2006 Witam, Chcę kupić sobie pedały zatrzaskowe. Problem w tym, że niewiem który system wybrać. TIME reklamuje się tym, że jego system zapewnia luz roboczy nie obciążający aż tak mocno kolan. SPD z kolei bardzo popularne. I jeszcze jedno, pewnie śmiesze pytanie . Czy kupująć np. buty Shimano mogę wykręcić blok z butów i na jego miejsc wkręcić blok firmy TIME?? Cena pedałów do 150zł.
renko Napisano 4 Września 2006 Napisano 4 Września 2006 bloki sie roznia. ja na swoje pierwsze wybralem spd, bo mozna sobie na poczatek ustawic mala sile potrzebna do wypiecia. szybko i tak skrecilem ja mocno, ale mysle, ze drugi raz wybralbym tak samo.
kowal119 Napisano 4 Września 2006 Napisano 4 Września 2006 Na początek (i nie tylko) najlepsze spd. A z wymianą bloków raczej nie ma problemów.
dzidzia Napisano 4 Września 2006 Napisano 4 Września 2006 Do 150zł kup sobie PD-M540. One są dobre i dla poczatkujacych i dla smigajacych w SPD dłuższy czas. IMO w tej cenie najlepsze pedaly Pozdrawiam
WojtasGCE Napisano 4 Września 2006 Napisano 4 Września 2006 Witam, (...) Czy kupująć np. buty Shimano mogę wykręcić blok z butów i na jego miejsc wkręcić blok firmy TIME?? Cena pedałów do 150zł. Witam Ten problem, o którym piszesz nie istnieje. Kupując buty Shimano, kupujesz same buty, bez bloków. Bloki są dołączane do pedałów, nie do butów. Możesz kupić buty Shimano i przykręcić do nich bloki Time, nie powinno być najmniejszego problemu
macsob Napisano 5 Września 2006 Autor Napisano 5 Września 2006 Witam Ten problem, o którym piszesz nie istnieje. Kupując buty Shimano, kupujesz same buty, bez bloków. Bloki są dołączane do pedałów, nie do butów. Możesz kupić buty Shimano i przykręcić do nich bloki Time, nie powinno być najmniejszego problemu Dzięki bardzo za odpowiedź A czy różnica w jakości pomiędzy pedałami SPD PDM520 i PDM540 jest na tyle duża, że warto zapłacić prawie 2 razy więcej??
KoBeNH27 Napisano 5 Września 2006 Napisano 5 Września 2006 Jeżeli masz kasę to weź 540. Właściwie to różnią się tylko nakrętką i osią. W 520 nakrętka jest plastikowa, w 540 aluminiowa albo stalowa. Rozwiązanie na pewno wytrzymalsze. PD-M520 http://www.bikeman.pl/images/2k5_shm_pd-m520.gif PD-M540 http://www.bikeman.pl/images/2k5_shm_pd-m540.gif
bialykom Napisano 5 Września 2006 Napisano 5 Września 2006 dodatkowa roznica jest waga - 540 waza prawie 100g mniej
przemonr1 Napisano 5 Września 2006 Napisano 5 Września 2006 Ja jako pierwsze zatrzaski wybrałem pedały Time jakoś nie narzekam, podoba mi się ten luz roboczy. Mam spore problemy z kolanami, w zasadzie co roku łapałem kontuzje, która eliminowała mnie na conajmniej miesiąc, a w tym roku po 5000km wszystko jest ok. W Timach brakuje mi jedynie raguacji siły wypięcia, co w lesie stanowi jakiś problem zwłaszcza dla nowicjuszy, ale ja preferuje asfalt gdzie jest to bez różnicy (1 wywrotka). Moje następne zatrzaski będą na pewno firmy Time. Oczywiście bloki Tima pasują do różnych rodzajów obuwia, tyle że po wkręceniu do buta zostawiają ślad (wgłębienie) nie wiem czy później wpasują się tam bloki SPD (i odwrotnie).
mewes Napisano 5 Września 2006 Napisano 5 Września 2006 Ja potwierdzam opinie przedmowcy! Sam mam Timy i jestem b.zadowolony! W SPD mi sie nie podoba to, ze wypinaja sie pod bardzo malym katem, co bardzo by mi przeszkadzalo przy balansowaniu stojac na pedalach. Ja zdecydowanie polecam Time-y..jedyne wady to waga i niestety cena
kowal119 Napisano 5 Września 2006 Napisano 5 Września 2006 Kup buty i znajdź może jakieś używane spd. Jak ci sie nie spodobają to sprzedaż i kupisz nowe time'y. A najlepiej jakbyś miał możliwość przejechania się na obydwu rozwiązaniach
macsob Napisano 5 Września 2006 Autor Napisano 5 Września 2006 Dzięki wszystkim za dady Chyba jednak zdecyduję się na SPD'ki. Pedałów jednak szybko nie potrzebuję, więc czy jest sens poczekać tak do jesieni, gdy zaczną się wyprzedaże?? Hmmm... A czy wogóle jesienią na allegro wyprzedaże części rowerowych, bo ja dopiero pierszy sezon interesuje się tą tematyką i zbytnio nie wiem?? Pozdrawiam!
rObO87 Napisano 5 Września 2006 Napisano 5 Września 2006 Czy to pedałów 540-stek będą pasować buty SH-M072 ?
amoniak Napisano 6 Września 2006 Napisano 6 Września 2006 Tak jak najbardziej BTW ten sam producent Zresztą każde buty MTB pasują do bloków Shimano time czy ubijaków
amoniak Napisano 6 Września 2006 Napisano 6 Września 2006 bialykom Szczera racja :redface: choć do butów shimano spd sl da radę przykręcić bloki MTB sprawdzałem
pchełas Napisano 6 Września 2006 Napisano 6 Września 2006 Ja bym polecał system Time. Tak jak już tu napisano posiadają one luz roboczy więc nie niszczą tak kolan a dodatkowo błoto im nie straszne a z tego co wiem pedały shimano się go boją. Natomiast jeśli idzie o regulacje siły wypięcia to nie jest to aż tak potrzebne, nie brakuje mi tego w timach i nie miałem żadnych problemów z przyzwyczajeniem się do nich [wcale nie trzeba się z nimi szarpać żeby puściły]. Co do ceny to polecam kupienie przez allegro bo zapłacisz wtedy nie 200zł a 130-140zł.
Blue Napisano 6 Września 2006 Napisano 6 Września 2006 "Tak jak już tu napisano posiadają one luz roboczy " Spd tez maja luz roboczy wiec to taki sredni argument- ze mają wiekszy luz to tak .
renko Napisano 6 Września 2006 Napisano 6 Września 2006 moje tam blota sie nie boja za bardzo. mocno uderzam butem o pedal ze dwa razy i wszystko wypada. ale fakt- po kolana jeszcze nie brodzilem w nich...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.