BlackKormo Napisano 4 Września 2006 Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Temat dla tych co lubią wspomnianą okolicę Macie jakieś ulubione trasy i miejsca do odwiedzania? Ogólnie lasy Mazowieckiego Parku Krajobrazowego są świetnymi terenami na maratony i zabawę w kolarstwo, polecam wszystkim którzy jeszcze nie byli! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzema Napisano 4 Września 2006 Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Tereny są rzeczywiście świetne, mieszkam bardzo blisko więc często jeżdże po tych lasach. Najczęściej trasami, na których rozgrywają się maratony np. Mazovia MTB Marathon Józefów. Mam zamiar zapuścić się gdzieś dalej w lasy bo już mi sie znudziły te tereny, a przecież MPK jest dość obszerny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 4 Września 2006 Udostępnij Napisano 4 Września 2006 A jakie konkretnie traski tam polecacie :question: W sobotę skoczylismy tam z Moim Rycerzem na rekonesans - i lekkie rozczarowanie (w porównaniu z Kampinosem, którego szlaki i bezdroża do tej pory głównie eksplorowaliśmy)... jechaliśmy czerwonym szlakiem (pieszym) od Zielonki do Wiązownej i od Wiązownej z powrotem do miasta niebieskim. Nie dość, że było porażająco płasko :025: , to jeszcze zaplątaliśmy się w maraton . O piachu nie wspominam - i nie wypominam, bo to akurat w mazowieckich lasach normalne :glare: ... Jedyne, co tam było naprawdę fajnego, to przyroda . Czekam zatem na jakieś atrakcyjne terenowo propozycje :wink: ... Pozdrówko z impetem w głąb . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helevorn Napisano 4 Września 2006 Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Co do napotkanego maratonu... Ja w ostatni piatek mialem lepszy numer. Wybralem sie na wycieczke do MPK. Gdy juz wjechalem troche glebiej w las nagle zobaczylem ubranego profesjonalnie bikera, chwile pozniej drugiego. Przejechalem pare metrow i kolejny rowerzysta. Jak sie okazalo troche pozniej kiedy spytalem sie jednej z jezdzacych dziewczyn co to za zawody sie tutaj odbywaja, ona spojrzala sie na mnie jakbym z ksiezyca spadl i poinformowala mnie, ze sa to Mistrzostwa Europy w jezdzie na orientacje Wracajac do glownego tematu - MPK to naprawde wspaniale miejsce. Az trudno uwierzyc, ze wystarczy 20 pare minut na rowerze zeby znalezc sie w takim lesie. Na razie tylko denerwuje mnie tam jedna rzecz - oznakowanie tras (trasa rowerowa inaczej poprowadzona niz np. na mapie, poza tym niektore szlaki nagle sie urywaja...). Dla osoby, ktora sporo tam jezdzi to zaden problem - jak ktos jedzie na wycieczke pierwszy raz (i to bez mapy) moze to sprawiac trudnosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 5 Września 2006 Udostępnij Napisano 5 Września 2006 No, to, Helevorn, podziel się tą cenną informacją: którędy jeździsz, że ci się tam tak podoba :wink: ? Mamy do MPK na tyle niedaleko, że chętnie pokręcilibyśmy się tam od czasu do czasu - ale szlaków nie dość, że niewiele, to jeszcze sam wiesz (a i my już wiemy), jak to z nimi jest... Pozdrówko zaintrygowane ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzema Napisano 5 Września 2006 Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Jeżeli chodzi o pagórki to jest ich jednak pare. Większość zawiera się w trasie maratonu Mazovia MTB Marathon Józefów. Ostatnio wyskoczyłem na rower do lasu i okazało się że praktycznie wszystkie trasy które znam zawierają się w tej jednej. Dopóki jest oznakowanie trasy maratonu mam zamiar ją przejechać, gdy tylko znajde czas, zeby lepiej poznać te tereny. Niestety bez mapki (KLIK) się nie obejdzie, bo można się pogubić o czym się przekonałem. Kilka pagórków jest bardzo niedaleko mojego domu np. Góra Lotnika. Ponadto moge polecić połączenie trasy leśnej z trasą biegnącą nad Świdrem do jego końca a następnie nad Wisłą. Piękno przyrody momentami jest powalające. A jeżeli mówimy o pięknie przyrody to polecam krótką przejażdżkę szlakiem rowerowym gminy Wesoła. Jest to czerwony szlak rowerowy. Polecam opis ciekawych miejsc w tej okolicy na stronie Otwockiego Portalu Rowerowego. (KLIK) Gdyby ktoś chciał poznawać wspólnie trasy Mazowieckiego Parku Krajobrazowego, jestem chętny. W grupie zawsze raźniej. Teraz mykam chociaż na godzinkę na rowerek do lasu bo na szosie pewnie będzie strasznie wiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 5 Września 2006 Udostępnij Napisano 5 Września 2006 O, no to my się piszemy z Rycerzem ! Może w weekend, jesli nie będzie wiało/lało/się waliło i paliło :wink: ? Pozdrówko przedwstępne ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackKormo Napisano 5 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Polecam stronke otwockiego PTTK. Ja najbardziej lubie, Gore Lotnika z okolicami w Jozefowie. Opis tras na stronce "mazoviaMtb" oraz sciezki wzdluz Swidra i Wisly. Fajna jest tez wydma Meran za Otwockiem. Teren podobny do tego w Jozefowie, ale jednak zawsze cos nowego :-) Jest swietny przewodnik Otwock i okolice wyd. Rewasz (cena ok. 35zl) do tego mapka compassa MPK i można smigać tygodniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzema Napisano 5 Września 2006 Udostępnij Napisano 5 Września 2006 OK, jeżeli aura będzie sprzyjająca może być ten weekend. Przydałby się tylko ktoś, kto dysponuje jakąś mapą, lub przewodnikiem po tych okolicach. Ja niestety takiego nie posiadam. No i trzeba by ustalić jakąś trase... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helevorn Napisano 5 Września 2006 Udostępnij Napisano 5 Września 2006 Ktoredy jezdze? Na razie za kazdym razem jak jestem w MPK (a dzis to byl 4 raz od lipca kiedy kupilem rower) to w koncu laduje w innym miejscu Dzisiejsza trasa: Miedzylesie ---> czerwony szlak (niespodzianka bo zmienila sie trasa czerwonego szlaku) ---> dalej wjazd na niebieski ---> pozniej natrafilem na mala gorke (tuz przed rozwidleniem szlakow) - pare prob wjazdu i pozniej zjazdy ---> nastepnie zamiast objezdzac przez Zbojna Gore na okolo (tak jak szlak prowadzi) przejechalem przez ta miejscowosc ---> dalej jechalem przez Aleksandrow ---> po wjezdzie na niebieski szlak cofnalem sie zeby znalezc miejsce gdzie rozwidla sie on przy Zbojnej Gorze, w zwiazku z tym jezdzilem w rejonie tych bagien/torfow ---> pozniej znow zawrocilem w kierunku Aleksandrowa ---> dalej w lesie w miejscu gdzie sie rozdzielaja szlak niebieski i czerwony wybralem ten drugi ---> dojechalem do trasy lubelskiej w okolicach Goraszki ---> trasa lubelska przejechalem moze z kilometr (zeby dostac sie na parking przy ktorym zaczynaja sie szlak czerwony i niebieski ---> pozniej wjazd na niebieski szlak ---> gdy trafilem na jakas droga to zboczylem ze szlaku i zaczalem jechac w kierunku zachodnim ---> przejechalem przez Aleksandrow ---> pozniej chwile przez las ---> wyjechalem troche przed Falenica... no i pozniej powrot na Goclaw (wiatr to chwilowo doprowadzal mnie do szalu). Co do wspolnej jazdy w MPK. Jestem zdecydowanie za i jesli pojawilby sie termin, ktory mi bedzie pasowal (a to niestety trudne bo jeszcze teraz wyjezdzam we wrzesniu) to na pewno bym sie stawil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackKormo Napisano 5 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 5 Września 2006 OK, jeżeli aura będzie sprzyjająca może być ten weekend. Przydałby się tylko ktoś, kto dysponuje jakąś mapą, lub przewodnikiem po tych okolicach. Ja niestety takiego nie posiadam. No i trzeba by ustalić jakąś trase... Ja mam i przewodnik i mapkę. Czasem będę dysponował ewentualnie w niedzielę, ale nie jest to pewne. Oczywiście pogoda też warunkuje wyjazd. Przed wczoraj pojechałem nad Świder w deszczu, efekt ja do prania, ciuchy do prania, rower do prania (tylko nie wyżynać!), łancuch do smarowania. A deszcz się nie przejął tylko padał dalej :angry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasty Napisano 5 Września 2006 Udostępnij Napisano 5 Września 2006 ja tez tam czesto jezdze i czesto bladze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 5 Września 2006 Udostępnij Napisano 5 Września 2006 He, właśnie sobie przypomniałam, że mam w ten weekend chrzciny w rodzinie - więc odpadam, niestety ... Ale za to w następny ... oby pogoda była :030: Pozdrówko uroczyste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helevorn Napisano 7 Września 2006 Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Dzisiaj kolejna wycieczka do MPK. Tym razem pierwszy raz trafilem na czerwony szlak przy Mienii... Po prostu cos pieknego :!!: Trasa nie jest zbyt dluga ale widoki niesamowite. Kto nie byl jeszcze - polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackKormo Napisano 7 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Wlasnie przejechalem po raz pierwszy sciezke wzdluz rzeczki Mieni od jej ujscia, az do Wiazowny. Nie wiem jak to sie stalo ze nigdy tamtedy nie jechalem. Ogolnie scizka krotka bo to raptem kilka km, ale za to jaka malownicza. Sciezka jest waska, miedzy drzewkami, miejscami az zwisa nad rzeczka, sporo malych zjazdow i podjazdow. A do tego szum wody, bo akurat teraz Mienia sie zrobila gleboka (jak na rzeczke ktora wyschla miesiac temu :-)). Dla fanow sa tez zwalone pnie drzew po ktorych mozna sucha stopa przejsc na drugi brzeg. Moja druga polowa wypatrzyla tez sporo grzybow, nie tylko muchomorow Ogolnie super-relax. Polecam. Dla wlascicieli map, jest to czerwony szlak pomiedzy ul. Wiazowska w Jozefowie, a trasa lubelska w Wiazownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helevorn Napisano 7 Września 2006 Udostępnij Napisano 7 Września 2006 Jak widze nie tylko ja dopiero dzisiaj jechalem tym szlakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackKormo Napisano 11 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2006 Wczoraj przejechalem niebieski szlak wzdluz Swidra od Jozefowa do Glinianki. Piekna trasa. Miejscami szlak jest troszke slabo oznakowany wiec raz nawet pchalem rower w kompletnym lesie daleko od czegokolwiek, ale tez bylo fajnie :-) W wsi Kopki/Adamowka jest fajny bujany most na linach nad rzeka. Ale zabawa! Wiekszosc sciezki jest przejezdna. Miejscami tylko krzaki sa bardzo geste i nisko zawieszone. Oczywiscie wszedzie pelno korzeni i zwalonych pni wiec czasem sie zsiada z bika. Bywaly tez miejsca gdzie szlak prowadzi po dawno zarosnietej łace, ale generalnie trzymajac sie rzeki nie da rady sie zgubic. Raz tylko zjechalem na droge bo łaką zmieniła się w bagno i nie chciałem sie utopić w błocie wsrod krow ktore dziwnie na mnie patrzyly :-))) Bylo tez kilka milych i dosc trudnych technicznie podjazdow i zjazdow. Asfaltu prawie zadnego. Mijescami lesne drogi. POLECAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajman Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 A jakie konkretnie traski tam polecacie :question: W sobotę skoczylismy tam z Moim Rycerzem na rekonesans - i lekkie rozczarowanie (w porównaniu z Kampinosem, którego szlaki i bezdroża do tej pory głównie eksplorowaliśmy) Można znaleźć tereny nie gorsze niż bliska Puszcza (dalekiej Puszczy, tej za szosą biegnącą przez Roztokę to nie przebije). Najlepiej sprawdzić to z kimś lokalnym. Dobrym źródłem są mapki z przebiegiem tras maratonów, np. tegoroczny Otwock jak na okolice Warszawy był super "górzysty". Ale najciekawszym moim ubiegłorocznym odkryciem (pomimo, że to startuje 1,5 km ode mnie z domu, a mieszkam tu już 16 lat) była trasa łęgami pomiędzy Wisłą, a Wałem Miedzeszyńskim. Do ujścia Świdra ok. 20 km, spore możliwości wariantów. W sam raz na po pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bixs Napisano 23 Września 2006 Udostępnij Napisano 23 Września 2006 Witam, mysle, za jak na okolica W-wy to przyroda jest naprawde super w MPK, gor moze nie ma ale sa survival'owe piaski i te wszystkim polecam jezdze czesto niebiskim szlakiem od aleksandrowa albo od otwocka czy ktos jechal moze czerwonym? jesli tak to gdzie mozna wjechac? jezdze z michalina pozdrawiam T. Kajman-- Kiedys po pracy mozemy sie wybrac w strone ujscia swidra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajman Napisano 25 Września 2006 Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Pomiędzy Międzylesiem, a Otwockiem najciekawsze kawałki są na szlaku żółtym. Sporo (górskiej) jazdy grzbietami wydm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackKormo Napisano 25 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2006 W owockim pttk (czynne tylko w piatki) mozna kupic fajna mape Mazowiecki Park Krajobrazowy, wyd. compass, skala 1:50 000. Cena ok. 8-10zl chyba. Sa na niej wszystkie szlaki, takze rowerowe i zaznaczone atrakce typu bunkry, pomniki, rezerwaty itp itd. Mapa obejmuje obszar na polnocy od Sulejowka do Wilgi na poludniu, na zachodzie jest rzeka Wisla ale Gora Kalwaria (Czersk) sie zalapala spokojnie, na wschodzie jest Minsk Mazowiecki i Garwolin. Obszar spory i bardzo ciekawy. Sam posiadam i czesto uzywam, dzieki niej odkrylem naprawde sporo atrakcji w tym rejonie. Na pewno lepsza taka mapa niz to co dodaja do przewodnikow typu Rowerem po Mazowszu czy Okolice Warszawy. PS. Powyzszy wywod jest odpowiedzia na pytania o szlaki w okolicy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 25 Września 2006 Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Dzięki, nie omieszkam zanabyć - bo faktycznie, na razie dysponujemy z Rycerzem tylko mapą okolic Warszawy... Pozdrówko terenowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajman Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Dzisiaj pewnie będę wiedział co z niedzielą. Jakby co to może tym razem MPK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Właśnie o tym samym myślałam ... Tylko, że tym razem pasuje nam li i jedynie sobota - w niedzielę szykuje się wielka akcja dokarmiania rowerzystów pod hasłem "Rodzinny Obiad" , na którą zostaliśmy już oficjalnie zaproszeni przez organizatorów ... Pozdrówko z apetytem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajman Napisano 27 Września 2006 Udostępnij Napisano 27 Września 2006 Właśnie o tym samym myślałam W sobotę to niestety raczej odpada. Napisz którędy byście dojeżdżali to spróbuję zaproponować trasę, która zmieniłaby Wasz sceptyczny stosunek do tych okolic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.