b3b5 Napisano 23 Maja 2016 Napisano 23 Maja 2016 Witam, Witam wszystkich użytkowników tego forum. Jestem aktywnym rowerzystą ale z tych, którzy nie bardzo orientują sie w sprzęcie, cenach, jakości itd. Mam rowerek od kilkunastu lat, (kiedy brat zmieniał na lepszy model ). Mam do Was pytanie i może będzie ktoś z Was, w stanie pochylić się nad moim małym problemem i pomóc mi w decyzji. Mam rowerek Schwinn Mesa GS z 2001 roku rama 19''. Używam go do wycieczek po pagórkach, lasach jak i do jazdy po mieście na co dzień. Problem jest taki, że rama jest dla mnie za duża. Według różnych informacji które pozyskałem, i przymiarek w sklepach, odpowiednia rama dla mnie (wzrost 167cm) to 17''. Ta rama, którą mam teraz to rama aluminiowa i jeśli chodzi o wagę, sztywność i "żywotność" to jest OK. Konfiguracja roweru jest poza jedną obręczą jest taka jak w dniu zakupu. Pytanie brzmi: Jaką ramę MTB 17'' bym musiał kupić żeby przełożyć wszystkie elementy na nowa ramę i żeby zyskać rower funkcjonalnie i jakościowo nie odbiegający od tego na ramie oryginalnej? Na co mam zwrócić uwagę przy doborze nowej ramy? Jeśli w ogóle jest możliwa pomoc "na odległość" w takiej sprawie to byłbym wdzięczny za podpowiedzi. Budżet na samą ramę to około 500zł + to na co ewentualnie mógłbym liczyć przy sprzedaży starej ramy (czy w ogóle mogę liczyć na to, że ktoś ją kupi?). Pozdrawiam Tomek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.