Skocz do zawartości

[koła] Dziwyny dźwiek z przedniego koła Mavic Crossmax

Bartekkol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem i nie wiem jak go rozwiązać. Po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna pojawiać się dziwny dźwięk dochodzący z przedniego koła. Ciężko go opisać wiec zamieszam filmu. Słychać go od 6 sek. Jest to dźwięk rytmiczny  przypominający takie kulki które kiedyś zakładało się na szprychy (nie jest to dźwięk tylnego bębenek, który tez słychać na filmie). Czy możliwe, że jest to łożysko? Hamulce raczej nie bo wymieniałem tarcze i klocki a na starych było to samo.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Napisano

Też mi się wydaje że to jak by szprychy ale wszystkie są sztywne, żadna nie "chodzi" gdy się je rusza.  Bez obciążenia nie słychać tego dźwięku.Dopiero by ciężar ciała przenosi się na przód roweru. Dziwne że dopiero po kilku km zaczyna być to słychać. Łożysko sprawdzić jak rozumiem można obracając rower do góry nogami i kręcąc kołem, czy można to zrobić na stojaku z rowerem w normalnej pozycji?

Napisano

Kręcąc kołem w powietrzu bez styku z podłożem żadnych dźwięków nie słychać. A co pomoże zmoczenie szprych? Myłem kilka razy rower jednaw ycierałem go do sucha i nie miało to wpływu na dochodzące odgłosy. Nie wiem jak to sprawdzić czy to szprychy, dziwne, że dźwięk nie jest słyszalny od razu ale po kilku kilometrach.

Napisano

Nic nie widać, szpryszy są sztywne, żadna się nie rusza, ale ściągnę oponę założę jeszcze raz. Zdjąłem nawet czujnik od licznika ze szprychy i to też nie pomogło.

Napisano

W chwili kiedy pojawi się dźwięk podczas jazdy, zmocz koło zmieni się wtedy lub zniknie dźwięk jeśli to szprychy. Ten dźwięk przypomina mi tarcie szprych o siebie, w miejscu krzyżowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...