Skocz do zawartości

Wymiana łańcucha, kasety oraz zębatek korby

szubiel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Po wczorajszym odkurzaniu roweru ojca rozpadł mi się łańcuch (wypadło jedno ogniwo) poradziłem sobie z tym używając spinki tylko niestety łańcuch jest już masakrycznie zużyty.

Rower ma przejechane ponad 4 tys kilometrów więc obawiam się, że kaseta nie przyjmie nowego łańcucha i  muszę ją wymienić. Ponad to zębatki w korbie są w stanie agonalnym, a przynajmniej na największej tarczy, średnią i mała bedę musiał jeszcze dokładnie obejrzeć (ojciec często jeździł na niewskazanych przełożeniach duża tarcza z przodu, duża tarcza z tyłu).

Omawiany rower to: CUBE LTD PRO 2010

Wyposazenie jest oryginalne a więc:

• Kaseta: Shimano CS-HG50 11-32Z., 9-speed
  • Łańcuch: Shimano CN-HG53 108 ogniw
  • Mechanizm Korbowy: Shimano FC-M442 Octalink, 44x32x22Z.

Tarcze do korby są akurat najmniejszym problemem aktualnie rozważam praktycznie to samo, co było w oryginale: 44z, 32z, 22z.

Nie wiem tylko jaką kupić kasetę oraz łańcuch i tu liczyłbym na pomoc doświadczonych forumowiczów. Nie wymieniałem jeszcze powyższych elementów w rowerze i brak mi doświadczenia w wyborze odpowiednich elementów. Teoretycznie mógłbym kupić to co było w oryginale, tylko nie wiem czy to najlepszy wybór.

Napisano

Kasetę jakąkolwiek, jej trwałość jest taka sama - różnią się tylko powłokami, wagą.

Łańcuch im lepszy, tym wolniej się rozciągnie i dłużej zęby nie będą jedzone. Najlepszy na dziewiątkę jest Campagnolo C9, a jeśli liczysz złotówki bardzo to kup HG93.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...