Skocz do zawartości

[amortyzator porada] Zamiana RS XC28 na powietrzny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

chciałbym prosić o radę, chcę wymienić swój amortyzator w rowerze specialized rockhopper comp 29, amortyzator jaki obecnie posiadam to : RockShox XC28 29, 1-1/8, skok 80 mm, oś 9 mm. Zamontowana tarcza hamulcowa 180 mm

Jeżdżę głównie po lasach, niezbyt wymagający teren, żadnych skoków itd. nie chcę również wymieniać osi koła na większe.

Waga około 80 kg

Wyczytałem nieco w podpiętym poradniku odnośnie doboru, jest tam stwierdzenie żeby nowy amortyzator miał taki sam skok. 

Czy jest możliwość zamontowania amortyzatora o skoku 100 mm?

Na co powinien zwrócić uwagę aby po zakupie, nie wymieniać amora oraz żeby nie przysporzyć sobie dodatkowych kosztów.

Czy mógłbym prosić o dopasowanie amortyzatora powietrznego z blokadą na kierownicy do tych wymagać, w cenie około 1000 PLN (+/- 150 PLN)

Z góry dziękuję.

Za 1k kupisz przyzwoity amor SR EPIXON http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epixon-xc/29-cali_amortyzator-epixon-xc-rl-r-29-os-9mm-czarny-mat-2016/1111 . Zwrócić uwagę musisz na to aby była ta sama średnica rury sterowej (1 1/8) i mocowanie koła (QR9) . Zwiększenie skoku wpłynie na zmianę geometrii ramy i  prowadzenie (najlepiej pozostać przy wartości jaką przewidział projektant ramy).

Blokada na kierownicy jest naprawdę zbędna, weź Epicona, skok z 80mm na 100mm za dużo w geo nie zmieni, dasz kierownice trochę niżej i wyjdzie prawie na to samo.

A uwagę musisz zwrócić na standard osi, tym masz QR9 i rurę sterową zwykła prostą 1 i 1/8 cala.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...