daniel_t Napisano 22 Maja 2016 Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Witam serdecznie, chciałbym prosić o radę, chcę wymienić swój amortyzator w rowerze specialized rockhopper comp 29, amortyzator jaki obecnie posiadam to : RockShox XC28 29, 1-1/8, skok 80 mm, oś 9 mm. Zamontowana tarcza hamulcowa 180 mm Jeżdżę głównie po lasach, niezbyt wymagający teren, żadnych skoków itd. nie chcę również wymieniać osi koła na większe. Waga około 80 kg Wyczytałem nieco w podpiętym poradniku odnośnie doboru, jest tam stwierdzenie żeby nowy amortyzator miał taki sam skok. Czy jest możliwość zamontowania amortyzatora o skoku 100 mm? Na co powinien zwrócić uwagę aby po zakupie, nie wymieniać amora oraz żeby nie przysporzyć sobie dodatkowych kosztów. Czy mógłbym prosić o dopasowanie amortyzatora powietrznego z blokadą na kierownicy do tych wymagać, w cenie około 1000 PLN (+/- 150 PLN) Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 22 Maja 2016 Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Za 1k kupisz przyzwoity amor SR EPIXON http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory-suntour/epixon-xc/29-cali_amortyzator-epixon-xc-rl-r-29-os-9mm-czarny-mat-2016/1111 . Zwrócić uwagę musisz na to aby była ta sama średnica rury sterowej (1 1/8) i mocowanie koła (QR9) . Zwiększenie skoku wpłynie na zmianę geometrii ramy i prowadzenie (najlepiej pozostać przy wartości jaką przewidział projektant ramy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 23 Maja 2016 Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Blokada na kierownicy jest naprawdę zbędna, weź Epicona, skok z 80mm na 100mm za dużo w geo nie zmieni, dasz kierownice trochę niżej i wyjdzie prawie na to samo. A uwagę musisz zwrócić na standard osi, tym masz QR9 i rurę sterową zwykła prostą 1 i 1/8 cala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.