RAq11 Napisano 21 Maja 2016 Napisano 21 Maja 2016 Witam, mam taki problem z samo obniżającą się sztycą o 2-3 cm. Otóż, tak z miesiąc temu wrzuciłem troszkę towotu (wiem...) bo mi coś skrzypiało i w ogóle, bo zaradny pan serwisant kiedys rzekomo też tam troszkę wpuscił i to skrzypienie przestało się ujawniać. No i tu jest problem, bo wytarłem tą sztycę trochę a i tak zawsze centymetry idą w dół, no i jest to bardzo męczące, bo po 4-5 km pauza i podnoszenie... Wszystko jest git ze srednicą, wiec to odrazu odpada. Jakiś pomysł jak to zniwelować/
turysta Napisano 21 Maja 2016 Napisano 21 Maja 2016 Odtłuścić benzyną ekstrakcyjną. Wyczyścić na błysk. Musi działać.
RAq11 Napisano 21 Maja 2016 Autor Napisano 21 Maja 2016 Tak się zastanawiałęm nagle, dlaczego jeszcze benzynką nie zrobilem. Dzięki, jutro spróbuje
Hetman Napisano 22 Maja 2016 Napisano 22 Maja 2016 Proponowałbym sprawdzić też zacisk, może się poddaje. Może warto przejść na śrubę i nie przejmować się momentem zalecanym tylko doooookręcić .
raffik Napisano 22 Maja 2016 Napisano 22 Maja 2016 Sztyca aluminiowa np. w stalowej ramie powinna być smarowana, bo inaczej grozi jej totalne zapieczenie. To że siodło zjeżdża to wina kiepskiego zacisku, tak jak pisze @Hetman. Pewnie jest jakiś nędzny szybkozamykacz. Wymień na śrubkowy i dokręć.
maczet190399 Napisano 24 Maja 2016 Napisano 24 Maja 2016 wymien zacisk na sama śrubkę bez szybko zamykacza. U mnie to pomogło
misiojedzie Napisano 26 Maja 2016 Napisano 26 Maja 2016 No tylko daj znać jak ci zacznie strzelać (odgłos podobny do pękającego aluminium więc nie wystrasz się ) ja miałem problem z chowającą się sztycą więc odtłuściłem i było ok, po krótkim czasie zaczęło strzelać więc przesmarowałem sztycę ale i tak chowała się mimo dokręcania na chama... i tak w kółko, albo się chowała albo strzelało. Zamówiłem z allegro zacisk na imbus (firmy Aest) za 14.99 + przesyłka, dokręcam lekko, sztyca przesmarowana, zero chowania się, zero trzasków. Mogłem od razu zamówić nowy zacisk, straciłem tylko nerwy i czas na treningach. Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.