Skocz do zawartości

[koła] do szosy składane 1k pln

marf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli koła mają spełniać te wymagania o których piszesz to moim skromnym zdaniem powinieneś poszukać kół z wyższym profilem np. 30mm.  

Napisano

Mam koła na tych obręczach, tylko na budżetowych piastach Novateca i po 32 szprychy na koło. Ważę na ogół 86-88kg. Priorytetem była sztywność (=pewniejsze prowadzenie na zjazdach) i brak konieczności ciągłego centrowania. Na razie przejechałem kilka tysięcy km. Nie zawsze po równym i czasami wpadając w jakąś dziurę. Koła pozostają proste. Nie powiem na ile to zasługa obręczy a na ile dużej ilości szprych. Obręcze celowo wybrałem z zapasem limitu wagowego. Szprych też celowo dużo.

Napisano

32 przy tej wadze i to na przodzie, przesada.

Myślę, że to także przesada na tyle, pewnie to samo by osiągnął przy 24/28. No ale teraz może jeździć na MTB z nimi ;)

Jeżeli koła mają spełniać te wymagania o których piszesz to moim skromnym zdaniem powinieneś poszukać kół z wyższym profilem np. 30mm.  

A co ma profil do wytrzymałości? Czy 88mm będzie wytrzymalsze 3x bardziej?

Co do kół, to wyglądają ok, choć ja wolał bym obręcze o nieco wyższym profilu:

http://dandyhorsestore.com/obrecze-szosowe-xc-279-24h-czarna,c14,p24,pl.html

no i chyba 17mm w środku wystarczy na szosę.

Napisano

32 przy tej wadze i to na przodzie, przesada.

To prawda. Trochę przesadziłem. Ale gdybym dziś podejmował decyzję, to wziąłbym 28/32 (P/T). Są to koła wycieczkowo-treningowe z mocnym priorytetem dla wytrzymałości i sztywności. Uwzględniając moją wagę i oczekiwania, myślę że pomyliłem się 4 szprychy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...