Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Jaki XTR GS: RD-M980, RD-M981, RD-M985 lub RD-M986

montell81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaką przerzutkę wybrać? Czym różnią się Czym różnią się 980 od 981, a 985 od 986?

Poczytałem trochę o sprzęgle w przerzutce i stoję przed dylematem: czy tak czy nie.

Różnica cenowa jest niewielka, natomiast różnica wagowa około 35 g.

Zatem czy sprzęgło sprawdza się w mało wymagającym terenie? Czy ma ono sens w krótkim wózku?

Oczywiście mowa o napędzie 2x10.

Poza tym czy dla tylnej przerzutki ma znaczenie, że działa w 2x10 lub 3x10 ?

Radźcie proszę.

Edit:

Dostrzegłem takie różnice (jeśli jestem w błędzie to proszę mnie wyprowadzić z niego):

RD-M980 i RD-M981 nie mają sprzęgła, natomiast RD-M985 i RD-M986 mają sprzęgło.

980 od 981 i 985 od 986 różnią się metodą mocowania.

Zatem zawężam pytania. Czym od siebie różnią się te mocowania?

Oraz ponawiam pytanie z poprzedniego postu o sprzęgło i różnice między 2x10 a 3x11

Napisano

J anie wiem gdzie ty tu widzisz inne mocowanie, ale zakładam że inny design jest w celu zbicia masy (jak zwykle ;) ) ponieważ z google grafika wnioskuję że 986 ma chudszy korpus.

Napisano

RD-M980 to starsza wersja RD-M981 i tak samo RD-M985 jest starszą wersją RD-M986 - różnice kosmetyczne :) 985 i 986 mają sprzęgło a 980 i 986 tego ficzera nie mają. 

Napisano

Dzięki. A co do sprzęgła to nad tym się zastanawiam. Jeżdże z krótkim wózkiem i nigdy łańcuch mi nie latał. Poza tym sporadycznie jeżdzę w ciężkim terenie. Głównie szutry, leśne ścieżki, czasami bruk.

Stąd też moje pytanie z pierwszego postu. W necie niewiele można na ten temat znaleźć.

Napisano

Tak daleko idących wniosków bym nie wyciągał, jakieś wielkiej różnicy w napędach z przednią przerzutką sprzęgło nie robi. Łańcuch mniej lata, rzadziej obije się o ramę, ale w zasadzie to kosmetyczne różnice. Weź tą, którą znajdziesz w dobrej cenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...