Skocz do zawartości

[licznik] Licznik rowerowy z wyjściem na laptopa online?

radwer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry. 

Szykujemy się do ustanowienia rekordu miasta w jeździe 24 godzinnej na rowerze stacjonarnym - taki z siłowni. Rower nie posiada licznika przejechanych kilometrów. Trzeba więc na początek podłączyć taki licznik, który pomierzy przejechaną odległość. To wydaje się dość proste. 

Trudność pojawia się tutaj: czy jest jakiś licznik, który można podłączyć na przykład do laptopa, na którym wyświetlać się będzie ilość przejechanych kilometrów live? Chodzi o wizualizację wyników jadących ekip, aby widownia, kibice znali na bieżąco wynik przejechanych kilometrów. 

Szukam podpowiedzi jak to zrobić. 

Z góry dziękuję. 

Radek

Napisano

garmin 810

Wydaje mi się, że nie da się zastosować do roweru stacjonarnego. To jest GPS. 

Napisano

Pewnie jest do tego lub do dokupienia jakiś czujnik na ANT+ na koło... ale nie wiem jaki macie na to budżet i ilu Was tam będzie. Dużo taniej będzie ogarnięcie kamerek internetowych z widokiem na liczniki.

Napisano

Można spróbować z czymś tego typu

http://www.dx.com/p/bluetooth-4-0-bike-cycling-speed-cadence-sensor-for-iphone-4s-5-5s-5c-283292

tylko nie wiem czy jest apka na pc która to obsłuży. Jeśli wykorzystałbyś tablet, to tylko kwestia odpowiedniej kalibracji - określenia obwodu koła, bo np przy kalibracji mojego orbitreka z jego komputerkiem wyszło, że koło ma 4,5 m obwodu ;)

Zakładasz tak, żeby liczyło obroty korby.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...