tobo Napisano 4 Września 2006 Udostępnij Napisano 4 Września 2006 wiele osob stosujących hamulce tarczowe na pewno skarzy sie na piszczenie lub inne nieprzyjemne dzwieki jakie wydaja hamulce tarczowe. problem ten wystepuje najczesciej gdy jest mokro (tarcza i klocki sa mokre) czasami jednak takze na sucho. po zamianie okladzin standartowych deore zywicznych - do hamulca deore525 - na klocki ebc metaliczne zaczal sie maly horror. wiem ze okladziny metaliczne sa duzo glosniejsze niz zywica. ale zwyczajnie wcale nie dalo sie jezdzic - tym bardziej ze mam tarcze 203 mm: przy zamocowaniu zaciskow do adaptera sztywnosc konstrukcji jeszcze spada - i zacisk wpada w wibracje - kto jezdzil w deszczu to wie... adapter przedni oryginalny manitou jest dosyc wiotki - mimo ze krotszy od tylnego. z tylu hamulec "wył" czasami - z przodu stale. kiedys czytalem w niemieckim "bike" ze do likwidacji tego typu dzwiekow mozna stosowac tzw. pastę miedzianą. wtedy nie wiedzialem czy mozna cos takiego kupic. ostatnio wpadla mi w rece taka wlasnie pasta. na opakowaniu znajdowal sie opis przeznaczenia - takze informacja ze mozna stosowac tą pastę do klockow hamulcowych. trzeba po prostu posmarowac cienką warstwą "plecy" klocka. pasta miedziana ma konsystencje pasty do zebow - ale nie rozplywa sie. wytrzymuje temperatury do 1200 stopni C. posmarowalem klocki tak jak myslalem ze bedzie dobrze (nikt nie potrafil mi udzielic informacji jak to zrobic - takze dzial techniczny "bike boardu" nie wiedzial nic na ten temat). dobrze wytarlem przestrzenie w zacisku ktore dotknely sie przy zakladaniu klockow. i.... cud sie stal poszedlem od razu na calosc i zalozylem do hamulca problematyczne klocki ebc. i jest cisza. na razie zrobilem 50 km w calkowitej ciszy.... bardzo mi sie to podoba. na razie czekam na to co bedzie dalej. ale skoro producent (niemiecka firma "WURTH" - U Z PRZEGLOSEM) zaleca taka metode to widocznie nie bedzie problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 4 Września 2006 Udostępnij Napisano 4 Września 2006 Chodzi o produkt "Pasta do montażu klocków hamulcowych" ? Mam zamienniki Jagwire które strasznie piszczą w deszczu, może spróbuje tej pasty Zastanawiam się tylko czy to nie wpływa negatywnie na żywotność hamulca, np. Magura w manualu przestrzega przed smarowaniem czymkolwiek okolic tłoczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 6 Września 2006 no magura tak jak i wszystkie inne firmy przestrzega przez zalozeniem innych klockow niz firmowe chyba nie bierzesz tego powaznie"?.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 6 Września 2006 Udostępnij Napisano 6 Września 2006 No nie biorę :lol: Jak się nazywa ten produkt? "Pasta do montażu klocków hamulcowych" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vito Napisano 6 Września 2006 Udostępnij Napisano 6 Września 2006 a moze jakis link bys zapodal, gdzie to mozna kupic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2006 przejechalem w tej chwili na tym srodku ok 100 km z tylu (posmarowalem te tloki jako pierwsze) i 50 z przodu. przod jest absolutnie cichy - nie wiem jak w deszczu - mnie chodzilo o wyciszenie hamulca w suchych warunkach bo hample "wyły" takze na sucho. z tylu nie jest calkiem cicho - przy hamowaniu sa jednak minimalne piski - ale one zupelnie nie przeszkadzaja. przed posmarowniem przy jezdzie na klockach ebc zacisk wpadal w wibracje - dzwiek taki jaki wydaja hamulce szczegolnie tarczowe gdy sa mokre - tylko jeszcze glosniej. teraz ten problem nie wystepuje wcale. i to mnie cieszy. nazywa sie to PASTA MIEDZIANA jest produktem firmy WURTH (U Z PRZEGLOSEM). dostal ją moj kolega od kogos - jako srodek zapobiegajacy piskom i innym niepozadanym dzwiekom w samochodzie. wzialem troche na probe. nie wiem czy mozna ją kupic w polsce ani jaka jest jej cena. opis na opakowaniu byl w jezyku polskim. nadal testuje ją. zobaczymy jak sie sprawdzi i po jakim czasie "wytrze" sie na tlokach tak by wrocil poprzedni efekt. pytalem goscia z dzialu testow bike boardu co wie o tej pascie. nic nie umial mi powiedziec i watpil ze moze wogole pomoc. ja czytalem o tym w niemieckim bike dawno temu. to ze trafilem na tą paste teraz to czysty przypadek. na pewno napisze tu jak sie sprawdza. patrzylem w google co jest dostepne w tej sprawie - jest wiele past miedzianych za sensowne pieniadze. tej ktora mam nie znalazlem na allegro jest pasta miedziana - tylko w duzym opakowaniu. pewnie z 10 tysiecy klockow mozna byloby nia posmarowac nr aukcji 12 600 29 61 - podaje tak bo nie umiem wstawiac linkow. cena jest mysle przystepna - 33 zlote. mysle ze taki produkt mozna dostac tez w kazdym sklepie z preparatami motoryzacyjnymi. jutro sie wybiore i zobacze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarus220 Napisano 24 Września 2006 Udostępnij Napisano 24 Września 2006 Szybko pisz co z tą pastą.Bo moje tak zapiszczały dziś że miałem ochote wymontować i wywalić je na śmietnik :wink: . Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2006 przeciez masz napisane sprawozdanie powyzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 25 Września 2006 Udostępnij Napisano 25 Września 2006 A ja znalazłem to: http://allegro.pl/item129205063_pasta_mied...200_stopni.html Ciekawe ile tym klocków można wysmarować Jest też: http://allegro.pl/item128761620_pasta_mied...a_normfest.html Jak ktoś kupi to niech zrobi jakiś teścik. . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2006 A ja znalazłem to: http://allegro.pl/item129205063_pasta_mied...200_stopni.html wlasnie tą paste kupilem. ilosc uzyta na jeden zacisk to doslownie z 2 gramy jesli nie mniej. mozna ją kupic w tubach - duzo mniejszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 25 Września 2006 Udostępnij Napisano 25 Września 2006 posmarowac "plecy" klocka to znaczy posmarowac tą część która nie styka się z tarczą ?? a można to zastosowac też w mechanicznych tarczówkach ? bo mój przedni bb5 zaczął coś wyć ostatnio i też mnie to wkurza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Września 2006 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2006 klocek sklada sie z metalowej plytki do ktorej przyklejona jest scierna warstwa hamujaca. warstwą hamującą klocek jest zwrocony do tarczy. ty smarujesz plecy klocka! nakladasz bardzo cienka warstwe. najlepiej zdemontuj kolo zeby nic sie nie ubrudzilo. pasta jest dobra do kazdego typu klockow i hamulcow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Grudnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2007 Ja przy moich piskach z hamulca zrobiłem tak: - przeczyściłem papierem ściernym klocki, - przejechałem tarczę wokół papierem ściernym, - podczas montażu klocków nałożyłem na jego tył trochę smaru do ŁT. Teraz nic nie piszczy. Czyli efekt końcowy jest taki sam jak opisał tobo, tylko nie trzeba jeździć i szukać pasty miedzianej. Wszystko już przetestowałem i nic się nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baukan Napisano 30 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Tak, tylko przegrzany ŁT może się "zapiec" co nie grozi paście miedzianej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 30 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 W sumie właściwości tłumiące pasty miedzianej można zastosować nie tylko w przypadku klocków hamulców. Pasta miedziana świetnie nadaje się do smarowania wszelkich połączeń gwintowanych. Przestaje strzelać w supporcie, na korbie itp itd. W takim zastosowaniu rzeczywiście jest lepsza od ŁT. Dlatego kupienie nawet większego pojemnika nie będzie jakimś tragicznym błędem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Grudnia 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Jak na razie jest OK. Wątpię w to aby przy temperaturze podczas hamowania mogło się to zapiec. W końcu te temperatury nie są aż takie ogromne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 http://www.wrzuta.pl/audio/3fbAEzEX3I/hamulec a co powiecie na te dzwieki rozpaczy z mojego hydraulicznego spowalniacza tektro auriga? dzwiek powstaje przy "przyhamowywaniu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 17 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 buahahaahah LOL Współczucia blizzard i to nie małe Hamulec w okresie godowym.. Hahahaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baukan Napisano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Jak dla mnie brzmi jak tłusty klocek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Albo i tarcza przenosi. Posmaruj powierzchnie styku tarczy z piastą. I dokręć dosyć mocno śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blizzard Napisano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 tarcza zacisk klocki wyczyszczone, klocki mialy 12 godzin kapieli w plynie do mycia naczyn nastepnie bliski kontakt z pilnikiem i rozpuszczalnikiem. Tarcz też myta wplynie i potraktowna rozpuszczalnikiem. Wrzystko jest porządnie dokręcone... Po ponownym zalozeniu klocków jest chwile ciszy ale to wraca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Kąpiel w płynie prawie nic nie daje klocek należy wygrzać w piekarniku rozgrzanym do 200°-250°C gdyż jest tłusty a jak nadal będzie piszczeć to pod klocek pastę miedzianą - do klocków właśnie Przed założeniem plecy klocka smarujesz cienko pastą i montujesz Niweluje efekt akustyczny drgań relaksacyjnych w 90% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 a patent na paste miedzianą? heh twoj hebel brzmi tak ze poczulem sie jak w alpach. jodłujący pasterze i alpejskie rogi. albo wezwanie na koniec polowania... inne opcje to jeszcze zmienic klocki na takie innej firmy. poza tym zamiana tarcz (malo prawdopodobne ale sprobuj) ewentualnie zmiana adapterow (adaptery win zip sa przydladowo delikatniejsze niz adaptery shimano). ostateczna mozliwosc to zmiana widelca lub hamulca ale to juz ekstrema Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 IMO to Była trąbita albo Jeleń w Rui Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 18 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 we wszystkim trzeba się pozytywów dopatrywać, dzwonka już nie potrzebujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.