Skocz do zawartości

[Rower] Canyon Spectral AL 6.0 opinie

scavdomainer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuję zakup mojego pierwszego fulla. Mieszkam w Beskidach w Bielsku-Białej i chciałbym zamienić mojego wysłużonego hardtraila Authora Traction na coś co by pozwalało z przyjemnością wjeżdżać i zjeżdżać z tutejszych górek.  Z budżetem chciałbym oscylować w okolicach 10.000zł. Na początku napaliłem się na Canyon Nerva AL 7.0 jak był jeszcze w Kwietniu w promocji 20% off. Jednak przemysłałem to i chyba chcę coś z większym skokiem więc wybór padł na Spectrale. No i na oku mam teraz Canyon Spectral AL 6.0 (https://www.canyon.com/pl/mtb/spectral/2016/spectral-al-6-0.html jest teraz w promocji za 9499zł. Co sądzicie o tym rowerze? Czy ma dobry osprzęt? Nie mogę znaleźć opinii na temat tego przedniego amortyzatora FOX? Czy może w tej cenie znajdę coś lepszego?

P.S. Myśłałem jeszcze o Strive AL 6.0   ;)(no te dodatkowe 1500zł bym może przebolał) - boje się, że na Strivie będę miał problem z podjeżdżaniem co czasem czynie np. wyjazd na Szyndzielnie itp.?)

Napisano

Na Szyndzielnię podjedziesz na Strive bez problemu, ten rower ma zmienne geo ;)

Spectralowi 6.0 nic nie brakuje poza zawiechą RochShoxa z Pike'em 150 mm, która jest w EX 7.0, ten z kolei byłby ideałem gdyby nie koła, 21 mm w AM/Enduro to trochę kpina ;)

Napisano

Co sądzicie o tym rowerze? Czy ma dobry osprzęt? Nie mogę znaleźć opinii na temat tego przedniego amortyzatora FOX? Czy może w tej cenie znajdę coś lepszego?

Boje się, że na Strivie będę miał problem z podjeżdżaniem co czasem czynie np. wyjazd na Szyndzielnie itp.?)

Co do Spectrala to świetny sprzęt w takich samych pieniądzach. Bez wyrażnych słabych punktów. 

I tak przesiadasz się z xc więc czeka Cię mała rewolucja. Żaden z nich nie będzie tak zwinnie się wspinała jak Author. Jak masz silną nogę to sobie dasz radę i ze Strive'em. 

Napisano

celuje w rozmiar M. Zastanawiam się jeszcze nad tym, że ten rower jest głownie na SLX czy jest duża różnica w użytkowaniu pomiędzy XT a SLX chodzi mi bardziej o kulturę pracy.

Napisano

W przypadku manetek jest przepaść ;) Może tylna zmieniarka działa lepiej (kółka na łożyskach kulkowych), reszta powinna działać podobnie :)

Napisano

Wyrażniejszą różnicę poczujesz tylko na manetkach bo XT mają zupełnie inny system pracy. Nie chodzi tutaj o precyzyjność. Będziesz miał ochotę to sprzedasz SLX'y a kupisz XT. Wielu tak zrobiło. Cała reszta po takiej zmianie jest moim zdaniem jako całość lepsza od pełnego XT, które wszędzie bez opamiętania ładują. 

Napisano

Jak pasuje Ci rozmiar M i mieszkasz w BB, to masz tam salon Speca. Z tego co widziałem na ich stronie twomarksport.pl nadal mają na stanie testowy model Enduro 650b. Możesz sobie go wypożyczyć np. na cały dzień i sobie zobaczysz jak to się prowadzi.

Napisano

@Qbek84, Spec fajny, ale nie ta liga cenowa? Ja sam po kilku przemyśleniach stwierdziłem, że 160/160 mi nie potrzebne i też celuję w Spectrala, ale w model EX z RS Pike, już nawet pogodziłem się z 1x11, tylko wpadnie zębatka 28t HCC. Tylko czekam na promo aby była kasa na wymianę kół bo te Roamy to porażka ;) No i muszę się przymierzyć do kumplowej M'ki, bo waham się między S/M.

Napisano

Spectral z Pike'm trochę się różni od podstawowych modeli i jest już bliski Strive. Podstawa tego drugiego ma wszystko lepsze od tego EX włącznie z ciut lepszą puszką Monarcha. Jedyne co zniechęca to ta zmienna geo. A jak Cię Marcin najdzie ochota dymać tak jak niedawno z Korbielowa w dół do Żywca to dostaniesz rozstroju nerwowego z blatem 28T. Co by jednak nie pisać w obu koła nie powalają na kolana. 

Napisano

Na 28t i kasecie 10-42 tracę tylko jedno twarde przełożenie 38-11. 38-13 vs. 28-10 są już bardzo blisko siebie ;)

Koła w Spectralu 6.0 są świetne bo tam są 350'tki i obręcze EX471 i samo nasuwa się pytanie dlaczego takich nie montują w 7.0 EX ? Spectral 7.0 EX powinien lepiej podjeżdżać niż Strive 6.0 bo ma jeszcze jedną przewagę, jest lżejszy o 1,6 kg, a to dużo ;) A przy moich możliwościach i beskidzkich trasach dam radę na tym mniejszym skoku ;)

Napisano

Dasz radę ale przyjemność będziesz miał mniejszą a 1,6kg to niewiele jak masz mocną nogę.

Ja w tym roku cześć beskidzkich podjazdów poprawiłem na moonie, który waży jakieś 2kg więcej niż poprzedni superfly.

Więc wszystko kwestia wytrenowania.

Napisano

Koła w Spectralu 6.0 są świetne bo tam są 350'tki i obręcze EX471 i samo nasuwa się pytanie dlaczego takich nie montują w 7.0 EX ? Spectral 7.0 EX powinien lepiej podjeżdżać niż Strive 6.0 bo ma jeszcze jedną przewagę, jest lżejszy o 1,6 kg, a to dużo ;) A przy moich możliwościach i beskidzkich trasach dam radę na tym mniejszym skoku ;)

Dlatego, że to już by było za dużo i wielu być może z powodu 350-ki wybierało by Spectrala zamiast Strive. Tym bardziej, że jest parcie na napędy 1x11. 

Przyjemność będzie taka sama bo jak napisałem EX jest zbyt blisko do Strive a przynajmniej nie ma "Shapesszitu". 

Napisano

@MartinH ale ten testowy Enduro ma cenę wyjściową 9000 z małym hakiem. Podejrzewam, że za 8500 by go puścili płacąc gotówką.

Jest jeszcze karbonowy Stumpjumper 650b 2016 w M'ce do testowania.

Napisano

Póki co brakuje mi trochę złotówek, ale większym problemem jest to gdzie trzymać 2 rowery. Dopiero w przyszłym roku będę miał nowe mieszkanie, a XTC nie chcę się pozbywać bo lokalnie zapie#$%@a aż miło :)

Dasz radę ale przyjemność będziesz miał mniejszą a 1,6kg to niewiele jak masz mocną nogę.

Nie mam mocnej nogi, obecnie na HT XC jestem w stanie zjechać większość szlaków w polskich górach, full ma mi pomóc w tej pozostałej części i przede wszystkim aby było bezpieczniej i szybciej ;)

Przyjemność będzie taka sama bo jak napisałem EX jest zbyt blisko do Strive a przynajmniej nie ma "Shapesszitu". 

Właśnie, trochę się naczytałem o tym Shapeshifterze i póki co odstrasza mnie on :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...