Kaiketsu Napisano 19 Maja 2016 Napisano 19 Maja 2016 Ok,więc... przerobiłem dziesiątki siodełek (głównie testowych), żelowe, sportowe... najróżniejsze. I tak wygrał Brooks B17, który z tego wszystkiego zawsze był najwygodniejszy i wracałem do niego z podkulonym ogonem. Niepokoi mnie natomiast jedno, brak dziury w tymże. Tzn. jest w wersji imperial, ale to kolejne kilka stów. Pytanie - czy znacie jakieś sensowne badania, które wprost dowodzą, że ta dziura dla zdrowia prostaty jest konieczna? Bo głupio mi ciąć siodełko, głupio mi też wywalać kasę na Brooks B17 Imperial Jeżeli nie jest to ogólnie uznawane za istotne, to wolałbym sobie odpuścić. Czytałem na stronce Selle Royal, że dziura ma znaczenie w zależności od naszego położenia miednicy (a raczej sposobu, w jaki układa się ona przy skłonie) - czyli może być potrzebna, lub wcale. Jeżdżę w pampersie na Rockriderze 9.1, raczej bez szaleństw, amorki potrzebne mi były na kręgosłup. Teren: łagodny offroad i tereny wiejskie. Generalnie nie czuje "sztywności w kroku" po jeździe, raczej mnie kulszowe kości bolą bo mam odstające strasznie Ale głupio by było mieć problemy ze wzwodem i tym podobne... :< czekam na wasze opinie.
dran2 Napisano 19 Maja 2016 Napisano 19 Maja 2016 czy znacie jakieś sensowne badania, które wprost dowodzą, że ta dziura dla zdrowia prostaty jest konieczna? Nie. Ale ogólnie dobór siodełka to bardzo osobista sprawa, są ludzie którzy bez dziury nie wyobrażają sobie jazdy.
zadra1965 Napisano 19 Maja 2016 Napisano 19 Maja 2016 Jeździj na Brooksie i innymi sprawami sobie głowy nie zawracaj.
Hetman Napisano 21 Maja 2016 Napisano 21 Maja 2016 Wpływa na wentylację jąder :] . A spotyka się taki otwór częściej w siodełkach "dla kobiet". Przynajmniej jeszcze do niedawna tak było. Ogólnie fizjologia siodełek rowerowych stoi na głowie i jest niewolnikiem marketingu. To co się jakiemuś dizajnerowi umyśli, to potem tak jest, jako prawda objawiona... Dopasowuj do siebie, to najlepsza rada.
Kaiketsu Napisano 21 Maja 2016 Autor Napisano 21 Maja 2016 No B17 pasuje mi właśnie najlepiej Jeśli brak dziury to nie jest problem, to idealnie - swoją drogą polecam każdemu Brooksy. Twarde jak kawał plastiku, a po 2h tyłek (w pampersie oczywiście) boli znacznie mniej niż na takim z żelem który ugina się na 2 cm
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.