Whit Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Cześć mam pytanie trochę popatrzyłem w internecie ale nie jestem pewny na 100%. By ją zmierzyć dobrze miarą dotykam początku główki (nie połowy/końca?) i linią prostą rozszerzam miarę by dotknęła sztycy? (też sam początek jej?). PS: Przy 29er i 180cm wzrostu jaka jest prawidłowa długość górnej ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MD11 Napisano 19 Maja 2016 Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Pomiary wykonuje się pomiędzy środkami odpowiednich rurek (sztycy i głowki), czyli musisz dotknąć "połowy": http://www.bikecad.ca/effective_top_tube_length Nie ma chyba czegoś takiego, jak prawidłowa długość górnej rury w zależności od wzrostu. Długość górnej rury, a tak naprawdę suma długości górnej rury i mostka powinna być dopasowana do długości tułowia i rąk, bo wyznacza odległość pomiędzy siodłem, a kierownicą, przy czym znaczenie ma jeszcze różnica wysokości pomiędzy siodłem, a kierownicą. Tak z grubsza, to np. w tabelce Canyona dla 180 cm przewidzieli rozmiar ramy M/17", a dla tego rozmiaru ramy za standardową długość górnej rury można przyjąć 600 mm, ale to zależy od producenta i zastosowania roweru. Bardziej turystyczne rowery mogą mieć krótszą rurę, a wyścigowe dłuższą, żeby zawodnik bardziej się wyciągnął. Trek robi dłuższe górne rury niż większość konkurencji jakby co i kiedy Scott czy Canyon w rozmiarze M mają 600mm, u Treka są 2 cm więcej. Jeden człowiek przy wzroście 180 cm będzie miał długie nogi i krótszą resztę i będzie mu lepiej pasował Canyon, a drugi będzie miał inne proporcje i będzie wolał niski przekrok i długą rurę Treka. Dlatego najlepiej po prostu usiąść, przejechać się i sprawdzić, czy jest wygodnie. Nie korzystałem z tego kalkulatora, ale chyba jak się cały wymierzysz, to poda Ci najlepsze wymiary ramy dla Ciebie: http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp#type Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.