Guslarz Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Cześć wszystkim, Jestem tu nowy i bardzo proszę o pomoc. Posiadam takie hamulce w rowerze Obsługują je takie klamki Ogólnie rzecz biorąc zamiast hamulców mam zwalniacze. Nie ma mowy o zablokowaniu koła. Poczytałem (również na tym forum) i wychodzi na to, że mam klamki do v-brake, a hamulce najprawdopodobniej typu Caliper. Ale niektórzy nazywają je też u-brake. Rozumiem, że jest różnica w ilości wyciąganej linki w v-brakeach i tych typach hamulców oraz w dźwigni. Moje pytania brzmią: Jakiego typu posiadam hamulce? Jaką klamkę powinienem do nich dokupić żeby poprawić siłę hamowania (budżer powiedzmy 50zł) ? Czy klamki do cantileverów, u-braków, caliperów i szosowych mają generalnie jeden standard klamki? Bardzo proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Klamka od caliper-ów ciągnie mniej linki niż ta od v-br. Ogólnie calipery nie należą do najmocniejszych. Masz wersję dual pivot , czyli tą mocniejszą. Pewnie masz stalowe obręcze że to słabo hamuje , na alu jest lepiej. W każdym razie klamka od v-br przy caliperach skróci skok i może poprawić siłę. Sam w jubilacie zamontowałem taki zestaw. Co to jest za klamka to nie wiem. Czy klamki do cantileverów, u-braków, caliperów i szosowych mają generalnie jeden standard klamki? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guslarz Napisano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Problem w tym, że właśnie klamka v-br ma większy skok niż caliperowa, ale przez to mniejszą siłę. Wydaje mi się, że nie powinno się zakładać klamki v-br do takich hamulców jak posiadam. Szczerze mówiąc zastanawiam się nad takimi klamkami http://www.tektro.com/_english/01_products/01_prodetail.php?pid=71&sortname=Lever&sort=1&fid=3 albo http://www.tektro.com/_english/01_products/01_prodetail.php?pid=92&sortname=Lever&sort=1&fid=3 albo http://www.tektro.com/_english/01_products/01_prodetail.php?pid=120&sortname=Lever&sort=1&fid=3 Może ma ktoś doświadczenia z podobnymi hamulcami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Dziwne , ale skoro mówisz że tak jest to pozostaje klamka "oryginalna". W wyborze klamki nie pomogę choć dziwne mi się to wydaje bo v-br ciągnie więcej linki. Może to jakaś radziecka konstrukcja Edit: Możesz też zastosować takie coś zwiększające ciąg linki. Poszukaj w Google bo nazwą mi uciekła. W każdym razie jak dobrze pamiętam to chyba to było w filmie "convert bike from cantilever Brake to v brake" coś takiego. Było tam takie kółko przez które przekladalo się linke. Tyle pamiętam kanał rj thebikeguy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guslarz Napisano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Po prostu v-br przy tym samym kącie wychylenia klamki wyciąga np 2cm linki, a caliperowa klamka tylko 0,5 cm, bo ma znacznie bliżej oś obrotu do punktu zaczepienia linki. Czyli siła ciągnięcia linki znacznie większa. Dlatego jak masz klamkę v-br to łatwo dociągasz szczękę do obręczy, ale jak już się oprze klocek o rafkę to nie masz na tyle siły żeby zablokować koło. I masz zwalniacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Ciekawa koncepcja. Samemu sobie w swoim temacie odpowiadać na pytania[emoji14] Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guslarz Napisano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Nie no tak naprawdę to chodziło mi o typ tych moich hamulców i to czy te standardy są takie same. Bo jak się okaże, że np cantilevery też biorą trochę więcej linki, a kupiłbym taką klamkę, to będę miał lipę i później bede głosił po świecie teorię, że nie ma jak v-br Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Ta klamka to Canti. Zmień klocki na inne, albo te stare chociaż przetrzyj papierem ściernym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.