MikeSkywalker Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Przymierzam się do zmiany kół w moim Coticu. Rower z założenia składany jako gravel także obręcze muszą być względnie wytrzymałe. Z wymagań wiem jedynie tyle że chciałbym czarne, najlepiej kapslowane i z profilem tego typu - czyli nie zaokrąglonym jak to często bywa. Waga najlepiej poniżej 500g za sztukę. Obecnie mam te z drugiego zdjęcia - ze średnicą wewnętrzną 19mm. Używam opon 42C i jest okej, będę zakładał minimal szersze w teren ale w stronę szosowych raczej się nie udam.Czy postawić na 32 czy 36 szprych - chętnie się dowiem. Szukać opon do CX czy 29erów?Jakie obręcze polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Gravele to świeży temat tak samo dobieranie obręczy do nich Żeby coś konkretnego powiedzieć potrzeba kilku sezonów doświadczeń Popatrz co jest montowane w topowych gravel-ach i cx-ach może to Ci ułatwi wybór.mam diverga od speca i w nim są jakieś seryjne ciężkie axisy, które będę zmieniał na lżejsze i na pewno karbonowe , prawdopodobnie coś z oferty firmy "no limited". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Popatrz co jest montowane w topowych gravel-ach i cx-ach może to Ci ułatwi wybór. Na to samo wpadłem i przeglądam od jakiegoś czasu ale lista obręczy jest naprawdę spora Wydaje mi się że nie planując zakładania jakiś bardzo wąskich opon czy nie zwracając aż tak bardzo uwagi na wagę (450-500g byłoby idealnie, w karbon nie planuję iść) chyba najlepsza opcja to jakieś obręcze do 29era. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Na ZTR-ach i podobnych o niskim profilu,pomimo,że mocne,gravel wygląda dziwnie. Jak w szosówce........trzeba trochę "stożka",najlepiej jak idzie w parze z wytrzymałością. Drugi sezon jeżdżę na tym : to kiedyś wrzuciłem nawet zdjęcia kół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 O tym parametrze nie napisałem, ale wolę raczej niższe obręcze także 20mm to już dużo. No i ścięte na czubku, taki kaprys. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciss Napisano 21 Maja 2016 Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Mam podobny problem W standardzie mam coś takiego: JALCO i opony CONTI (zwijana)Chcę wymienić na takie: GRAVELKING (700x40c - maja agresywniejszy bieznik) i obręcze ale tu mam problem. Znalazłem coś takiego: WTB (i19) i WTB (i21). Nie jestem pewien co do tych obręczy. Czy szerokosc obreczy i19 będzie pasował do opony o szerokosci 40? A moze celowac w szersze te obrecze jak 23?I jak z ich jakoscia? Okaze sie jeszcze ze ta standardowa obrecz nie jest taka zla hah Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 22 Maja 2016 Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Pomyśl o obręczach DT Swiss. Co prawda nie składam gravela ale troszkę inaczej mój projekt wygląda i postawiłem na te obręcze. Jest wersja pod tarczę i V-ki. Myślę, że powinny się dobrze spisać - obręcz jest dość trwała. https://www.centrumrowerowe.pl/f/545d,t/?_pli=daaad2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciss Napisano 22 Maja 2016 Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Wlasnie dorwalem bloga zagranicznego gdzie testowali te opony Gravelking 40 na obreczach i25 wtb Kom i ledwo sie im zmieściły hah musze sprawdzic zakres w swoim by sie nie zdziwic chociaz mam 42 wiec niby powinny pasowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 @@Ciss, ja bym na Twoim miejscu kupił do Ronina te oponki o których piszesz i jak zobaczysz jak się układają możesz myśleć nad zmianą obręczy na taką samą albo szerszą. Opona będzie raczej szersza bo Conti coś zaniża rozmiarówkę i opona 42C ma w rzeczywistości kilka mm mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciss Napisano 22 Maja 2016 Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Tylko ta obrecz wewnatrz ma 15c. Chyba za wasko ale jak te conti sie trzymaja nie wiem hah Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Tak jak pisałem - są zapewne węższe niż sugerują oznaczenia. Ale opony i tak planujesz więc może nie zaszkodzi? Ja prawdopodobnie kupię jakieś obręcze Alexrimsa ale wybór mają za dużo a wszystkie podobne. Pomyśl o obręczach DT Swiss. Nie powiem, ciekawe bo tanie i jak piszesz zapewne wytrzymałe. Może kupię taką do jednego taniego "zapasowego" koła jakie składam bo pewnie lepsze niż jakieś Authory/Accenty w podobnej cenie ale dokładając do obręczy za ok. stówę można urwać koło 250g na komplecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.