Diablo_94 Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Witam.Planuje zakup 29er i waham się pomiędzy dwoma rowerami mtb z poprzedniej kolekcji Treka 2015, a mianowicie:1) Trek Superfly 7 (cena za jaką mogę go kupić: 5759 zł): http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/trek/41972/superfly_7 2) Trek Superfly 9 (cena za jaką mogę go kupić: 7900 zł): http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/trek/41971/superfly_9_1Różnica w cenie między tymi dwoma rowerami to 2141 zł.Doradźcie mi proszę, czy warto jest dopłacać do tego Treka Superfly 9 ? Czy lepiej pozostać przy wyborze SF7 (przy zakupie planowałbym tylko wymiane hamulców na SLX albo XT).Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Czy ty nie kupujesz tego Teka od roku już co kilka miesięcy zaczynając identyczny temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diablo_94 Napisano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Nie. Na temat SF9 jest bardzo mało informacji a niestety nigdzie nie znalazlem jakiegos dobrego porownania miedzy tymi dwoma modelami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Główne różnice to napęd w SP7 masz 10tkowe Shimano z 2 rzędową korbą a w SP9 1x11 SRAM'a - co kto lubi (ja bym tego Shimano od razu na 1x10 zrobił ). Następną różnicą jest amortyzator - w pierwszym siedzi Reba a w drugim SID który ma bardziej sportową charakterystykę czyli będzie mniej komfortowy do codziennej jazdy. No i hamulce w 9tce masz już XT chociaż Deore w 7ce też są dobrymi hamulcami i dają rade. Dodatkowo SP9 ma takie gadżety jak kierownica z włókiem węglowych czy koła z dopiskiem PRO. Ogólnie jak nie planujesz się ścigać to według mnie nie warto dopłacać ponad 2 tysiące do SP9 bo SP7 daje rade i będzie Ci dawał dużo frajdy z jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Jak na moje oko to na jednym o drugim sie mozna scigac z czego sp7 jest bardziej uniwersalny dla nazwijmy to zwyklego czleka. Przy napedzie 1x11 trzeba juz miec sporo pary w nogach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaczorak Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Oczywiście że oba te rowery się nadają ścigania jak najbardziej ale jak sam napisałeś SP7 jest bardziej dla ludu i na codzienne wypady do lasu A co do napędu 1xx to trzeba być świadomym co się wiąże z przejściem na taką opcje ale według mnie warto dokonać tego kroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Wg mnie naped 2x jest bardziej uniwersalny. Na przejscie na 1x zawsze jest i bedzie czas Zanim zajedzie naped 2x bedzie mial okazje przekonac sie czy warto przechodzic czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diablo_94 Napisano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 (edytowane) Bardzo mi zależy na 1 blacie bo w dotychczasowym swoim mtb wykorzystuję praktycznie cały czas duży blat dlatego chciałbym na takowy przejść, dlatego rozważam zakup tego Treka SF9 lecz jedno mnie zastanawia, nigdy nie jeździłem i nie korzystałem z części SRAMowskich. W przypadku wymiany jakichkolwiek częsci z powodu zużycia eksploatacyjnego, dużo drożej mnie wyniesie wymiana takich części SRAMOWSKICH w porównaniu do części Shimano czy da radę wszystko pogodzić aby zastąpić wszystko dobrymi i podobnymi w cenie do Shimano częściami marki Sram ?Np. taka kaseta Sram XG-1180, 10-42, 11-rzędowa ---> w przypadku jej zużycia jest możliwość zastąpienia jej czymś tańszym niż wydawanie prawie tysiaka na podobną kasetę ? Edytowane 18 Maja 2016 przez Diablo_94 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 W SF9 jest napęd Srama z kasetą 10-42 i bębenkiem kompatybilnym tylko z tą kasetą Najtańsza taka kaseta to chyba o ile pamiętam koszt 700 zł. Żeby używać kasety Shimano trzeba zmienić bębenek, pozostaje zakup u sprzedawcy Treka, koszt rzędu 200 zł. http://www.bikestacja.pl/pl/kaseta-sram-xg-1150-10-42t-39329.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diablo_94 Napisano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 (edytowane) Tobo a +- na ile kilometrów taka kaseta SRAMA wystarcza ?Myśle też o tym, aby w Treku SF7 obecną zamontowaną korbę FSA wymienić na 1 blatową korbę Shimano XT FC-M8000 link: http://allegro.pl/shimano-korba-xt-fc-m8000-1rz-175-cyklomania-i6202609858.html)Czy w takim przypadku musiałbym wymienić obecnie zamontowaną kasetę i czy ewentualnie coś jeszcze ? Jak wygląda sprawa przelozenia 1x10 w porownaniu do 1x11 ? Które rozwiązanie jest lepsze ? Brać Treka SF9 na tym sramie czy przerabiać SF7 na 1 blat ? Edytowane 18 Maja 2016 przez Diablo_94 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi