Skocz do zawartości

[Opinia-pytanie] renowacja 6-letniego roweru czy nowy?

Filarel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Na wstępie zamieszczam zdjęcie swojego roweru:

6nn5omsjn8hf.jpg

Byłem z swoim starym rowerem w serwisie by wycentrować tylne koło, okazało się, że jest całe do wymiany razem z klockami hamulcowymi. Rower ma klasyczne V-Brake, jest to XC. Oprócz tego przedni amortyzator już ciężko chodzi. Pewnie istnieją jeszcze jakieś inne mniejsze wady typu rozregulowane przerzutki czy hamulce. Pytanie mam takie, czy bardziej się opłaca kupić inny rower, używany, czy lepiej w niego inwestować? Na tę chwilę mam +-500zł. Nie znam się na rowerach więc nie wiem czy w tej cenie kupie coś fajnego używanego, ale patrzyłem na OLX i były takie, co miały dobry napęd i hamulce tarczowe, lecz jakieś no-name.

Chciałbym rower do jazdy po mieście/szosach.

Napisano

Kup to koło i klocki. Na sensowny używany rower trzeba mieć z 1200-1500zł. 

Jak kupisz tańszy to kupisz praktycznie to samo co masz. 

rower no-name i tarcze to kiepski pomysł 

Napisano

Koło tył ~90zł
Kaseta ~50zł
łańcuch ~50zł
Klocki linki i inne pierdoły ~40zł
Sam zrobisz serwis amorka.

Oczywiście możesz też wymienić np. przerzutki, korbę... Ogólnie w tym budżecie spokojnie go ogarniesz.

Napisano

Skoro już założyłem temat, opłaca mi się kupować nowy amortyzator z większym skokiem do takiego roweru? Jeżdżę rekreacyjnie, czasem po jakichś trudnych terenach, ale raczej po mieście.

Napisano

Jeśli wymieniać to na taki który ma identyczny skok (większy zaburzy geometrie ramy), ale dobrego do V-Brake nowego nie kupisz , chyba , że używany.

Najpierw rozbierz , wyczyść i przesmaruj obecny .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...