Skocz do zawartości

[pytanie-pomoc] modyfikować czy nie ?

Kirk13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich  ;) Jeśli dodałem post w niewłaściwe miejsce to przepraszam z góry, ponieważ jestem nowy na forum. Posiadam rowerek Giant Escaper z rozmiarem ramy M ->ESCAPER (2007) | Rowery Giant | Ride Life. Ride Giant. | Polska jak w linku obok. Mam w planach ulepszyć mój jednoślad jednak nie mam pewności czy jest to opłacalne. I tu pojawia się pytanie do ludzi doświadczonych w tym temacie  :P Polecono mi zakupić przerzutkę tył Deore konika i kasetę 10rz. oraz przód Deore samą przerzutkę. Do tego chciałbym wymienić amortyzator przedni gdzie maksymalna cena to 800-900zł jeśli warto. Czy taka modyfikacja tej ramy jest w ogóle opłacalna ? Czy mógłbym użyć do tego innych części ? Jeśli ktoś mógłby służyć poradą to byłbym ogromnie wdzięczny. Dodam jeszcze, że rower ma być przeznaczony do jazdy w lesie i po będących w nim licznych nierównościach terenu oraz kupowanie nowej ramy nie wchodzi w grę, bo mi jej po prostu szkoda  :P Pozdrawiam wszystkich użytkowników forum i z góry dziękuję za pomoc  ;)

Napisano

Kasety 10s do niego nie założysz bo masz wolnobieg (chyba że wymienisz piastę/koło) poza tym do 10s potrzebujesz nowych manetek. Przyzwoitego amora pod V-brake już nie też nie kupisz - tylko pod tarcze (a to również wymiana koła i hamulca). Gra nie warta świeczki.

Zbieraj na nowy rower , w tego nie warto ładować kasy w lepsze części , jedynie wymieniać to co się zużyje.

Napisano

Dlaczego chcesz zmieniać napęd? bo masz prawdopodobnie wolnobieg więc z automatu piasta do wymiany a jak na całość przeznaczyć 900zł to może być mało ;).

Napisano

Manetki i tak muszę wymienić i tak, a wymianę przedniego hamulca brałem pod uwagę. Chcę wiedzieć ten sprzęt nie zmarnuje się do tej ramy :P

Napęd chcę wymienić bo stary już skończył swój żywot, a 800- 900 to cena za sam amortyzator jeśli byłby tego wart. Na napęd jest przeznaczona osobna kwota. Jeśli mam naprawiać rower to myślałem o włożeniu lepszych podzespołów aby tak szybko nie skończył jak poprzedni :)

Kasety 10s do niego nie założysz bo masz wolnobieg (chyba że wymienisz piastę/koło) poza tym do 10s potrzebujesz nowych manetek. Przyzwoitego amora pod V-brake już nie też nie kupisz - tylko pod tarcze (a to również wymiana koła i hamulca). Gra nie warta świeczki.

Zbieraj na nowy rower , w tego nie warto ładować kasy w lepsze części , jedynie wymieniać to co się zużyje.

Manetki i tak muszę wymienić i tak, a wymianę przedniego hamulca brałem pod uwagę. Chcę wiedzieć ten sprzęt nie zmarnuje się do tej ramy.

Napisano

Nie jestem zwolennikiem używanych rzeczy i nie lubię kupować używek. Nowy rower z takim lub podobnym osprzętem kosztowałby zapewne ok. 3000 lekko, a to przewyższa mój budżet :(

Napisano

Kompletny napęd 10s na Deore ok.900zł , Amortyzator Raidon ok. 700zł , koła ok. 350zł , przedni hamulec ok. 250zł. Warto ci tyle inwestować ?

Napisano

zajrzyj do kieszeni i poszukaj jakiejś fajnej używki może już na większe koła ;). bo ostatnio na sam napęd alivio 9s dałem około 550zł. 

Nie jestem zwolennikiem używanych rzeczy i nie lubię kupować używek. Nowy rower z takim lub podobnym osprzętem kosztowałby zapewne ok. 3000 lekko, a to przewyższa mój budżet  :( Z tego co wyliczyłem to koszt napędu wyniósłby ok. 700-800 czyli ogólnie do 2000 za wszystko bym się zamknął. Znajomy ostatnio kupił Gianta za ok. 2400 i jego osprzęt nie robi szału, jest taki zwyczajny, podobno do tego który miał oryginalnie.

Kompletny napęd 10s na Deore ok.900zł , Amortyzator Raidon ok. 700zł , koła ok. 350zł , przedni hamulec ok. 250zł. Warto ci tyle inwestować ?

Wychodzi 2200zł + zapłata komuś za skompletowanie i ustawienie. I właśnie dlatego chcę porady od kogoś, kto się na tym zna bo czy kupię rower za 2100 który będzie podobnie śmigać jak zrobiony mój na osprzęcie wyżej ? Chyba, ze istnieje inny wariant na skompletowanie roweru w podobnej cenie. Jeśli miałbym wydać w mój obecny rower 2100, nie byłoby to zmarnowanie włożonego sprzętu i miałoby to śmigać i mi posłużyć to jak dla mnie warto. Prosiłbym o radę ;)

Napisano

To ja Ci napiszę wprost, że to kompletnie nie opłacalna inwestycja. Rama jest nie rozwojowa a osprzęt w całości to badziew. 

Chcesz z tego zrobić fajny rower to kupisz wszystko nowe, w częściach i wyjdzie 2 razy drożej. 

Rower to nie tylko napis na przerzutce, a za te 2 tysiące z hakiem można kupić fajny rower na 26". 

Napisano

To ja Ci napiszę wprost, że to kompletnie nie opłacalna inwestycja. Rama jest nie rozwojowa a osprzęt w całości to badziew. 

Chcesz z tego zrobić fajny rower to kupisz wszystko nowe, w częściach i wyjdzie 2 razy drożej. 

Rower to nie tylko napis na przerzutce, a za te 2 tysiące z hakiem można kupić fajny rower na 26". 

Prosto i na temat. Dziękuję bardzo. :)

Za koszt osprzętu jaki wyliczyłeś masz nowy kompletny rower na kołach 26" z dobrym amore, przyzwoitym sprzętem , hydrauliką  i gwarancją http://allegro.pl/romet-rambler-r-line-2-0-slx-promocja-25-komunia-i6195518094.html

Dziękuję, jednak poczekam i zakupie cały nowy rower. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...