Deeper Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem gianta trance 4 2015. Jeżdżę od stycznia średnio około 20 km dziennie. Zauważyłem u siebie tendencję do ostrej jazdy, skakania i taplania się w błotku. Pomyślałem więc, że jesienią wystartuję w swoich pierwszych zawodach enduro i tutaj mam pytanie... Co wymienić w rowerze, żeby nadawał się do takich zawodów? Jedno co zrobiłem to skróciłem mostek na 40 mm i jest dużo lepiej. Co proponujecie? specyfikacja: https://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/trance.27.5.4/18865/76337/#specifications Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 17 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Co proponujecie? Sprzedać, kupić Reginę A poważniej... Krótszy most, szersza kiera, myk-myk, szersze, mocniejsze obręcze, agresywniejsze opony, przejście na bezdętkę... Jak się wkręcisz to i tak w pewnym momencie zabraknie Ci roweru... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deeper Napisano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Sprzedać, kupić Reginę A poważniej... Krótszy most, szersza kiera, myk-myk, szersze, mocniejsze obręcze, agresywniejsze opony, przejście na bezdętkę... Jak się wkręcisz to i tak w pewnym momencie zabraknie Ci roweru... Szacunek... I. Regina będzie za jakieś góra dwa lata Ja dopiero ćwiczę nogi...tzn naoliwiam, bo mam lat 30 ...więc zaczynam spokojniej od trance, bo zanim go kupiłem, nie wiedziałem dokładnie czego chcę, a teraz widzę, że dzień bez jazdy i łapię doła... Także na razie chcę ulepszyć to co mam i trenować. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Tak jak IvanMTB napisał. Poza tym proponuję lekturę http://www.1enduro.pl/rower-evo-jak-dostosowac-rower-do-enduro/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deeper Napisano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 THX! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 17 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 bo mam lat 30 Chooopoku... Ja w Twoim wieku to ogniem pierdziałem Ishi, bardzo dobry trop do poczytania Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BulletTime Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 (edytowane) Witam. Jestem szczęśliwym posiadaczem gianta trance 4 2015. Jeżdżę od stycznia średnio około 20 km dziennie. Zauważyłem u siebie tendencję do ostrej jazdy, skakania i taplania się w błotku. Pomyślałem więc, że jesienią wystartuję w swoich pierwszych zawodach enduro i tutaj mam pytanie... Co wymienić w rowerze, żeby nadawał się do takich zawodów? Jedno co zrobiłem to skróciłem mostek na 40 mm i jest dużo lepiej. Co proponujecie? specyfikacja: https://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/trance.27.5.4/18865/76337/#specifications piasty obręcze i szprychy =1500zł opony +bezdętka= 400zł kierownica na szersza i giętą >760 mm=150zł damper -1500 zł amortyzator=3000 zł hamulce =500 zł suma =7000 zł dołozysz 4 i masz reign 2 ltd po katalogowej cenie słowem lepiej go sprzedaj i kup giant reign albo jak cwiczysz do cwicz i na razie nie zapuszczaj się do cięzkiego enduro,tylko trenuj a za 2 lata pyknie na gianta reign a w obecnym trance zmien hamulce na slx 675 i kierownika na szerszego pozdrawiam Edytowane 17 Maja 2016 przez BulletTime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deeper Napisano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 piasty obręcze i szprychy =1500zł opony +bezdętka= 400zł kierownica na szersza i giętą >760 mm=150zł damper -1500 zł amortyzator=3000 zł hamulce =500 zł suma =7000 zł dołozysz 4 i masz reign 2 ltd po katalogowej cenie słowem lepiej go sprzedaj i kup giant reign albo jak cwiczysz do cwicz i na razie nie zapuszczaj się do cięzkiego enduro,tylko trenuj a za 2 lata pyknie na gianta reign a w obecnym trance zmien hamulce na slx 675 i kierownika na szerszego pozdrawiam Trochę mi to daje do myślenia powiem szczerze...ale chyba zostanę przy tym transie na razie. Nie potrzebuję wymieniać wszystkiego na PRO, odpada damper i przedni amor, bo to faktycznie bardziej opłacałoby się kupić nowy rower. Zawieszenie działa w miarę dobrze i chyba da radę w cięższy teren. Hamulce działają nawet spoko, ale już są troszkę zjechane. Obręcze nie są zbyt sztywne i to fakt, pasuje wymienić w cięższy teren. Przerzutki działają bezproblemowo od samego początku, świetna sprawa. Opony koniecznie do wymiany, bo już kilka razy na prostych zakrętach w lesie zaliczyłem glebę, czułem się jak na lodzie. Kiera będzie do wymiany. Jeszcze pytanie odnośnie wytrzymałości i trwałości ramy... Na jaką jazdę mogę sobie pozwolić,a czego lepiej nie robić? No i jak wypada w porównaniu do Reginy? Jeszcze dodam, że mieszkam w okolicach Przemyśla, także zaczynają się tutaj już fajne górki, także jest gdzie trenować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 (edytowane) Jeżeli dopiero zaczynasz to musisz się jeszcze trochę nauczyć zanim osiągniesz kres możliwości tego fulla. Dropy do 1m można pewnie da się nim ogarnąć (o ile nie jesteś ciężki). Przeinwestuj do dobry kask z bardziej zabudowanym tyłem + ochraniacze na kolana + długie rękawiczki żeby sobie krzywdy nie zrobić. Zacznij od szerszej kiery + opon z dobrą mieszanką. Pierwsze pewnie zaczną padać koła ale to sobie w zimę złożysz mocniejsze. Edytowane 17 Maja 2016 przez ishi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 31 Maja 2016 Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 (edytowane) Co do widelca, to Auron lub Durolux... 1800zł? Koła wystarczą np Novatec 771/772 + DT 533D, z zaworami taśma i mlekiem spokojnie się w 1000zł zamkniesz. Już aż tak tych kosztów modernizacji nie zawyżajcie. Edytowane 31 Maja 2016 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 31 Maja 2016 Udostępnij Napisano 31 Maja 2016 (edytowane) Jeszcze pytanie odnośnie wytrzymałości i trwałości ramy... Na jaką jazdę mogę sobie pozwolić,a czego lepiej nie robić? No i jak wypada w porównaniu do Reginy? Wiesz wielu na Trance lata tak, że zawstydzą nie jednego na Reginie. Tylko do tego trzeba mieć narzędzie. To co masz jako bazę jest słabe. Zawiecha działa jak piszesz w marę ok ale jak wjedziesz tym damperem w solidny teren to zacznie się kłopot. Ten tłumik nie wyrabia wtedy i trzeba zdawać sobie z tego sprawę. Wielu zwyczajnie rozminęło się z powołanie odnośnie Reginy wiec bywa, że w dobrych pieniądzach idzie dostać mało utyrany sprzęt. W to co masz nie inwestował bym za dużo. Edytowane 31 Maja 2016 przez beskid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi