Skocz do zawartości

[Rower] Czy mogę jeździć na szosówce przy mojej wadze i jaką wybrać na początek?

Onoda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wiem że ten temat był już wałkowany masę razy ale i tak spytam. Czy przy wadze 85 kg i wzroście 175-180 cm (nie wiem ile dokładnie wzrostu) jestem w stanie jeździć rowerem szosowym? Jeśli tak to jaki na początek, jakie części? Chciałbym aby cena nie wykraczała daleko za próg 2000 zł. Rower może być używany, o ile jest w dobrym stanie rzecz jasna. Liczę na waszą pomocą w spełnieniu jednego z moich marzeń jakim jest pokonywanie długich tras i stałe treningi na rowerze szosowym. :)

Rowery szosowe wcale nie są bardziej delikatne od rowerów górskich. 85kg to żaden problem.

Jeśli chodzi o sprzęt używany, musisz posiedzieć na portalach aukcyjnych i ogłoszeniowych. Z nowych wart zainteresowania jest chyba tylko Triban 520 z Decathlonu. Za 2200zł dostajesz węglowy widelec i napęd oparty w dużym stopniu o Sorę. U innych producentów nawet wydając więcej dostaniesz widelec aluminiowy i napęd pod tytułem Claris lub, nie daj Boże, Toruney.

Żadna waga nie jest problemem jeżeli nie będziesz obcierał brzuchem o ramę w dolnym chwycie :D

Ja zacząłem śmigać na szosie od 1 kwietnia zaczynając z 95kg/183cm, poza zadyszką i bólami kończyn nic złego się nie działo. Teraz mamy 18 maj a mi waga pokazuje 85kg, wszystkie spawy na ramie całe więc redukcja udana bez większych zniszczeń szosy.

Co do drugiej części Twojego pytania to sobie odpuszczę bo sam jestem początkujący a za swoją kolarkę dałem ledwo 700zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...