Hacobbe Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Witam serdecznie! Słuchajcie, od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna jakiejś szosy. Troszkę ostatnio czytałem i przeglądałem, więc ogólny research mam ogarnięty, teraz tylko kwestia tego, żebyście pomogli mi wybrać MNIEJSZE ZŁO. Od razu zaznaczam, że nie planuję w najbliższej przyszłości zajmować się kolarstwem profesjonalnie, więc błagam o jedno - skupmy się tylko na porównaniu tych dwóch rowerów. Nie interesuje mnie na razie wyższa półka cenowa, jak wsiąknę w to na dobre, to rozważę zakup czegoś zdecydowanie bardziej profesjonalnego. Okej, więc do rzeczy! Dlaczego rozważam zakup tych dwóch rowerów? Ponieważ w tym przedziale cenowym rowery są do siebie bardzo zbliżone, a różnica między nimi polega albo na rezygnacji z osprzętu na rzecz karbonowego widelca, albo odwrotnie. Wszyscy Ci, którzy szukali swojej pierwszej, budżetowej szosy będą wiedzieli o co mi chodzi. Kross (2015) śmiga na full osprzęcie Shimano Claris, ale ma alu widelec, Merida zaś ma karbonowy widelec, ale osprzęt mieszany, trochę Claris, trochę Sunrace i innych wariacji. Z kolei Kross (2014) śmiga już na full Shimano Sora i ma karbonowy widelec, ale kosztuje nieco więcej. Zewnętrznie podobają mi się bardziej Krossy, ale na forum czytałem gorsze opinie niż o Meridzie. Dlatego bardzo Was proszę, czy ktoś mogłby mi pomóc i doradzić, który z tych dwóch (w zasadzie trzech) rowerów będzie wypadał lepiej? (jeśli w ogóle można tutaj robić tego typu porównania, w końcu wszystkie te rowery są naprawdę średniego poziomu i zdaję sobie w pełni z tego sprawę). Proszę tylko o to, żebyście nie proponowali mi Tribanów, bo nie jestem za bardzo do nich przekonany. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, czekam z niecierpliwością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 To może najpierw zerkniemy na wyniki z kalkulatora, może akurat geometria ramy zadecyduje który Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Największa różnica w tych rowerach będzie w napędzie, lecz nie komponentach a zestawieniu przełożeń. Merida ma korbę 53-39 i kasetę 12-25. W krossach albo masz trzyrzędówkę z najmniejsza tarcza 30 (2014), lub kompakt 50-34 (2015) z kasetą 11-28. Powinieneś się zastanowić jak chcesz jeździć. Ortodoksi by powiedzieli, że Meridę ze względu na "prawdziwy" szosowy napęd, tyle, że do takiego trzeba mieć nogę odpowiednio mocną. Z pozostałych różnic to Kross ma dłuższy o 10mm ogon - będzie się stabilniej prowadził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalPolo Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Ja bym wybierał tam gdzie węglowy widelec. Z tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hacobbe Napisano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Dzięki serdeczne za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przmor Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 A gdzie tym rowerem zamierzasz jeździć i ile masz pary w nogach? Bo kombinacja 53/39 plus 12-25 przy słabej nodze to i na płaskim się nie sprawdzi o górach już nie wspominając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Najlepszy zestaw to byłby chyba 52/36 i 11-25t (na początek 11-28), klasyczna korba z 12-25t może faktycznie mocno zniechęcić na początku nawet na płaskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.