Skocz do zawartości

[napęd] Na co wymienić stare Alivio/STX-RC?

mcmacpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W moim retro-mtb Merida (z roku chyba 1997) chciałbym odnowić nieco napęd.

Jakiś czas temu wymieniłem suport, kasetę oraz łańcuch. Nie jeździłem do tej pory za wiele, zatem kaseta i korba powinny jeszcze trochę wytrzymać.

Natomiast oryginalne przerzutki, mimo że działają całkiem dobrze, są już mocno wyeksploatowane i pomyślałem, że może czas już je wymienić. Zwłaszcza przednia przerzutka ma już spore luzy (potocznie mówiąc jest mocno rozklekotana). Tylna również wydaje mi się "za lużna" - mam na myśli że słabo już naciąga łańcuch.

Oryginalnie w rowerze jest zamontowane:

Korba: FC-MC16 (42-34-24)

Przód: FD-MC14

Tył: STX-RC 8 rzędów (nie znam symbolu)

Kasetę aktualnie mam jakąś shimano (chyba CS-HG51).

Łańcuch: HG40.

Myślałem o zamontowaniu:

Przód: FD-M670

Tył: RD-M670

Łańcuch: Connex 800

Nie wiem jednak czy to się wszystko zgra. Czy przerzutki, przystosowane do aktualnych napędów 10-rzędowych będą dobrze działały z łańcuchem na 8-rzędów?

• Mod Team
Napisano

A wiesz żę przerzutki przeznaczone do 10 biegów działają ... z dziesięcioma biegami ? z 9 nie bardzo to zadziała, z 8 tez ale z 11 już tak.

Czemu chcesz STX RC wyrzucić ? Przedniego klekota to rozumiem ale skoro RC działa to niech działa. Jak za słabo napina, rozebrać, napiąć spręzyny, wyczyścić, nasmarować i będzie jak nowa.

Nic lepszego jakościowo nie kupisz od tego RC.

Napisano

Rozumiem że musiałbym kupić przerzutkę konkretnie pod 8 biegów. Czyli pozostają niskie modele albo używki...

Myślałem jeszcze żeby wymienić same kółeczka. Jest sens? Czy to się nie zużywa? Nie chcę wydawać niepotrzebnie kasy, jeśli wystarczy wyczyścić i nasmarować...

A co z przodem? Będzie działać?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

• Mod Team
Napisano

Musiałbyś kupić przerzutkę do ostatniej serii z przed dyna sys. Deore 590, slx 660, xt770 xtr 970. I niższe grupy jak alivio 430, 410 i niższe będą nadal kompatybilne.

Odnośnie najnowszych to alivio 4000 na tył będzie pasować jednak ... nie polecam.

Kółeczka oczywiscie najlepiej jest wymienić. Są tanie a poprawiają prace napędu. Jeżeli nie masz dużych luzów na głównej śrubie i wózku przerzutki, to nie ma sensu tego klasyka wyrzucać.

Z przodu będzie działać zasadniczo wszystko, ale nie wszystko będzie działać tak dobrze jak powinno. bo korba jest nie typowa, ale nowe przednie przerzutki dyna sysa na 3 rzędy właśnie pod takie stopniowanie są. Problemem jest szerokość łańcucha.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...