CoffeeandTea Napisano 16 Maja 2016 Napisano 16 Maja 2016 Witam. Mam dylemat. Mój syn - 10 lat - bardzo chce rower szosowy. Ja osobiście jestem zdecydowany dla niego na rower bez amortyzatora, z "normalną" nie górską oponą. Chłopak korzysta z roweru na codzień, a dodatkowo jeździmy często na dłuższe wyprawy ok 30km. Z uwagi na to, że 80% tras to szosa nie chcę górala. Moje pytanie, czy dobry w tym przypadku byłby rower typowo szosowy na kołach 24 cale - np GIANT TCR ESPOIR 24 czy jednak nie iść w tą stronę i kupić rower bardziej uniwersalny typu Specialized Hotrock 24 SL czy Superior F.L.Y. 24. Trudno znaleźć kompromis. Dodam, że chłopak bardzo chce tego Gianta, ale co w przypadku, gdy trzeba będzie przejechać kawełek po lesie? Może w takim przypadku założyć szerszą oponę? Trudno kupić rower na kołach 24 cale na sztywnym widelcu z "normalną" oponą. Może macie jakieś inne propozycje.
cycury Napisano 16 Maja 2016 Napisano 16 Maja 2016 Moim zdaniem lepszym wyborem byłby rower na 26 + wąskie opony, Może semislick - bardziej uniwersalny. Jak ma 10 lat to jest to prawdopodobnie ostatni rok na kołach 24. Mam córkę w tym wieku - jeździła już rok temu na ramie 13" + koła 26.. teraz ma MTB na ramie 15" - oczywiście nie odstawia żadnego poważnego MTB.Z roweru 13" robimy "szosę" - zakładamy gumy 1,1 + sztywny widelec. Na 26" otwierają się nowe możliwości, Ciekawsze ramy, lepsze koła, a rynek wtórny jest bardzo bogaty (jestem fanem rynku wtórnego zwłaszcza w segmencie rowerów dla dzieci). Poza tym jak podrośnie to zmieniasz tylko ramę na większą. Jakbyś chciał szosę na 24 to na OLX widziałem za 200zł - szału nie ma ale nie pieniądze. http://olx.pl/oferta/sprzedam-rower-CID767-IDf9Edl.html
CoffeeandTea Napisano 16 Maja 2016 Autor Napisano 16 Maja 2016 Dzięki za podpowiedź. A czy masz jakieś sugestie odnośnie rowerów z kołami 26 i rama 11"?
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Maja 2016 Mod Team Napisano 16 Maja 2016 Kłaniam, Zobacz sobie oferte Isla Bikes na dziecięce szoszaki/przełaje... https://www.islabikes.co.uk/islabikes-road-and-cyclo-cross-bikes To są rowery budowane i projektowane z myśłą o dzieciakach a nie jakaś wypadkowo tego i owego co się księgowemu pałęta w zakładce "nieudane zakupy, pozbyć się ASAP". Krótkie korby, lekkie komponenty, miękie sprężyny itp... Szacunek... I.
CoffeeandTea Napisano 16 Maja 2016 Autor Napisano 16 Maja 2016 "Zobacz sobie oferte Isla Bikes na dziecięce szoszaki/przełaje... https://www.islabike...clo-cross-bikes To są rowery budowane i projektowane z myśłą o dzieciakach a nie jakaś wypadkowo tego i owego co się księgowemu pałęta w zakładce "nieudane zakupy, pozbyć się ASAP". Krótkie korby, lekkie komponenty, miękie sprężyny itp..." Rowerki fajne, ale nie można kupić na miejscu.
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Maja 2016 Mod Team Napisano 16 Maja 2016 Rowerki fajne, ale nie można kupić na miejscu. Ależ oczywiście, że można, tylko miejsce jest tu a nie tam, przynajmniej z mojej perspektywy Z reszta Isla Rowantree sugeruje, ze najlepiej własnie wpaść do Ludlow i posadzić bajtla na sprzęta... Szacunek... I.
zlaczka Napisano 16 Maja 2016 Napisano 16 Maja 2016 Tu masz jeszcze manufakturę zza miedzy. Rowery podobne do speca i superiora. Można w zamówieniu zmieniać części. KANIABIKES-Produktübesrsicht http://kaniabikes.eu/bikes.php
Mod Team IvanMTB Napisano 16 Maja 2016 Mod Team Napisano 16 Maja 2016 Kurteczka... W końcu prawdziwe, dzieciece rowery zaczynaja się pojawiać Bez niepotrzebnych pseudo-uginaczy, z szytymi na małe rece i nogi komponentami... Jest jeszcze nadzieja dla tego świata Szacunek... I.
cycury Napisano 16 Maja 2016 Napisano 16 Maja 2016 Dzięki za podpowiedź. A czy masz jakieś sugestie odnośnie rowerów z kołami 26 i rama 11"? Wydaje mi się że najmniejsza możliwa rama na koła 26 to 13" - i to jest w ojej opinii OKej.. może dziś będzie ciut za duża ale za 2-3 miechy już nie. Dajemy oczywiście krótki mostek. Koła do tej 13stki o której mówiłem kupiłem w cenie 100zł za dwa - w komplecie były oba koła na obręczach Rigida Flyer + opony 1,1 + dętki + tarcza na przednim. Obręcz taka jak ta tylko że 26: http://rower.com.pl/rigida-flyer-felga-28-cali-srebrna-622-13-32-otwory-400967 Stan - w zasadzie fabryczne - w sumie uważam ze koła były za darmo. Zapłaciłem za opony. Znalazłem na OLX w Krakowie. Moje doświadczenia z ramą 13 są takie że z tego co pamiętam to starsza córa dostała ten rower w 2giej klasie czyli miała 9 lat - jakieś max 130cm wzrostu. Takie ramy są dostępne i jako nowe (cena to 2 razy więcej niż rama jest warta) i jako używane - za pół wartości. Można też ustrzelić górala na małej ramie i założyć mu cienkie opony. Oczywiście nogami i rękami podpisuję się pod opinią że najlepiej młodemu kupić dedykowany rower szosowy na miarę u renomowanego producenta a najlepiej na miejscu żeby mu skroili maszynę co do milimetra, najlepiej na Ultegra ..wyższe grupy nie są mu na razie potrzebne i tak co pół roku bo gość urośnie. Znajdzie się zapewne wielu chętnych którzy poprzedni rower odkupią po cenie rynkowej (czyli max 60% ceny nowego bo niezależnie od stanu nikt nie da więcej), stąd moja fascynacja rynkiem wtórnym. Spokojnie można do niego dokupić komponenty dedykowane dla dzieci - nowa korba dziecięca 152mm to koszt od 50 do około 100zł bo szału w tym segmencie nie ma - szczyt szcęscia jak korba ma aluminiowe ramiona i wymienne blaty (Prowell Jazz)- klamki dziecięce Tektro - 25zł. Dzieci rosną szybciej niż nam się wydaje i świetnie radzą sobie na rowerach większych niż teoretycznie wypada z tabelki rozmiarów. Widziałem jak 9latek startował w dziecięcych zawodach MTB na rowerze brata - 17" !!! Przy sztycy wsuniętej na maxa - i nie był jakimś specjalny wyjątkiem. Mam zdjęcia tego swojeg roweru na ramie 13" w wersji MTB - mogę podesłać na mejla.
CoffeeandTea Napisano 17 Maja 2016 Autor Napisano 17 Maja 2016 A co sądzicie o takim rowerze? VIKING VUELTA STI
Garlock Napisano 17 Maja 2016 Napisano 17 Maja 2016 Sugeruję, żebyś przed zakupem jednak koniecznie "przymierzył" młodego do roweru. Na szosowym jest inna pozycja (co sam wiesz) i warto sprawdzić, czy pociecha będzie np. mogła obsłużyć klamki hamulca w górnym chwycie. Nie spotkałem klamkomanetek szosowych dla dzieci, wiec wszystkie te rowery maja raczej duże "dorosłe" klamki. Sprawdź, czy dzieciak będzie w stanie zahamować nimi. Jeśli będzie miał za małą dłoń, to hamować będzie mógł tylko z dolnego chwytu. A zapewne sam wiesz, że długa jazda cały czas w dolnym chwycie bywa mecząca dla kręgosłupa. O ile przy prostej kierownicy i normalnych klamkach 5cm w przód czy tył nie sprawia różnicy i dzieciak spokojnie ogarnie hamulce, to przy szosowych już tak różowo nie jest. Zostają kombinacje z długością mostka, albo wręcz wywalenie baranka i założenie prostej kiery. Ale wtedy, to już nie jest szosa ( przynajmniej w mniemaniu młodego adepta kolarstwa).
CoffeeandTea Napisano 19 Maja 2016 Autor Napisano 19 Maja 2016 Rower kupiony. Zdecydowaliśmy się na rower Giant TCR Espoir 24. Nie było łatwo, ponieważ w Polsce praktycznie nie istnieje oferta na dobre rowery dla dzieci. W sklepach jest masa rowerów z pseudoamortyzatorami ważących po 15 kg. Trudno było znaleźć ten rower w sklepie w realu, żeby przymierzyć. Na kilkadziesiąt sklepów w jednym udało się rower zobaczyć na żywo. Bardzo interesującą ofertę ma IslaBikes z UK. Wysyłają rowery kurierem DHL do Polski, koszt przesyłki pokrywa dostawca. Są to rzeczywiście lekkie rowery budowane specjalnie pod dzieci. Dla mojego syna jednak czas oczekiwania na rower 20 dni był trochę zbyt długi, poza tym malowanie tych rowerów jest nieatrakcyjne dla chłopaka w wieku 10 lat:) Jedna tarcza z przodu (w sumie 8 biegów) dla chłopaka, który już trochę jeździ z przerzutkami to chyba zbyt mało. Wrażenia po pierwszej jeździe? Dla chłopaka odlot:) Dla mnie zdziwienie, tempo rekreacyjne na dystansie 20km - średnia 23km/h - na "góralu" byłoby trudne do osiągnięcia.
zlaczka Napisano 19 Maja 2016 Napisano 19 Maja 2016 Sasiad złożył wskazany powyżej rower kania na bazie napędu 1x10, rozpiętość kasety 11-42, osprzęt slx i kaseta xt,piasty novatec 042. . Jego córka sama porusza sie na tym po górach - włóczą się z sakwami. Generalnie długo szukam zanim je kupił pierwszy raz. Drugi kupił bez szukania innych pomysłów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.