Skocz do zawartości

[metamorfoza] Merida Matts 10-V

imperatorus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Jestem szczesliwym posiadaczem mojej Meridy na ktorej zrobiem juz mnostwo kilometrow. Od poczatku gdy ja kupilem nie inwestowalem za bardzo w czesci i rzeczy ktore wymagaly natychmiastowej wymiany - wymienialem, a te ktore dzialaly jako tako zostawilem :) Jako ze sezon gora, pracuje mniej, postawilem sobie za cel ze bede eksplorowal okoliczne gory niedaleko mojego miasta wszerz i wzdloz. Moj rower do dokonania tego potrzebowal generalnego remontu - tak tez poczynilem. Gdy robie remont to nie ma zmiluj, rozebralem rower do srubki, dalem rame do piaskowania/malowania i zamowilem czesci.

Rzeczy najdrozsze takie jak amortyzator i kola zamowilem uzywane. Ze starego roweru przelozylem sztyce z siodelkiem (przyzwyczailem sie), pancerze i torbe podsiodlowa ;] Calosc wyszla mnie jakos 1100zl, wiem ze za ta cene mozna kupic caly rower, ale juz nie moge patrzec na te Suntoury, ktore pakuja masowo zeby rower mial ''amortyzator''. Ja w kazdym badz razie sie sparzylem, nawet Brunox nie pomagal.

Przejde do konkretow, oto rower przed i po modyfikacji:

DSC_3690_zpsqobzeyy6.jpg

DSC_3700_zpspg9sjnxl.jpg

Rower po modyfikacji wazy 13.1kg, udalo mi sie zredukowac wage o jakis kilogram czyli wynik dosc zacny jak dla mnie.

Napisano

Całkiem ładny według mnie :) Co tam teraz za wideł siedzi? Przeszedłeś na tarcze na przodzie - jakie odczucia? Proponuję bardziej szczegółowy wykaz części. Kolorek też całkiem spoko , pierwszy rower bez naklejek , który mi przypadł :D Widzę za to przejście z st-ef na sl-m310? Chwyty to te allegrowe stars lock-on?

Napisano

Dzieki za pochwale, mialem wizje i przeszedlem do dzialania ;] co do tarcz to maja fajna modulacje, aczkolwiek v-ki ktore mialem byly zyletki, moze to byc wina miekkiego amora. Zacisk jest mechaniczny zeby zredukowac dosc drogie przeglady techniczne.

Juz wrzucam specyfikacje moda, a oto i on:

widel: Marzocchi Mx Pro Lo 2008 100mm (waga 2018g)

kola: obrecze Alex z piastami M435

suport: Neco

prz. przednia: FD-M311

prz. tylnia: RD-M430

korba: FC-M361

kaseta: CS-HG31-8 11-34

klamki: FR-5

manetki: SL-M310

lancuch: IG51

zacisk przod: Tektro IOX

gripy: Clarks Lock-on (tanie a fajne :))

pedaly: Wellgo M248DU

kiera: FSA Comet Low Rise

mostek: FSA OS-190 LX

opony: Vee Rubber Race-V 26''/2.1 zwijane

chyba wszystko :)

Napisano

Ładny stan widelca jak na 2008 rok. Nad tymi chwytami też się zastanawiałem ale padło na accenta. Co dokładnie masz na myśli mówiąc:

W dniu 15.05.2016 o 20:19, imperatorus napisał:
dosc drogie przeglady techniczne.

Tektro IOX to całkiem spoko hamulec :) Na napęd aż takiej uwagi nie zwracam , ale teraz jak przeszedłem z MF-TZ21 i jakiegoś kmc na HG41 i HG40 to jest spora różnica w zmianie przełożeń i w jeździe , oczywiście na + :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.