roarr Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 (edytowane) Witajcie, Potrzebuję pomocy. Od pewnego czasu rozglądam się za rowerem. Głównym przeznaczeniem miałby być dojazd do pracy i wypady 30-60km w wolnych chwilach - w większości płaski teren/asfalt ale liczę się też gdzieniegdzie z kostką brukową i krawężnikami. Przedni widelec ma być sztywny. Myślałem o jakimś tribanie albo coś z lazaro. Jednak wczoraj wpadł mi w oko ROMET MISTRAL URBAN http://allegro.pl/rower-miejski-romet-mistral-urban-wyprzedaz-i6190586499.html w zaskakująco niskiej cenie 999zł (standardowo ceny wahają się 1600-1900 za ten model). I teraz kilka pytań. 1. Skąd tak niska cena? Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale wydaje mi się, że ten model ma świetny stosunek cena/jakość - jeżeli się mylę, wyprowadźcie mnie z błędu. 2. Rower ma 9 biegów (1x9) - wpłynie to jakoś na jazdę? Do tej pory miałem styczność tylko z zestawami 3x7-3x8. 3. W razie gdybym chciał wymienić korbę i zwiększyć ilość biegów plus dorzucić przerzutki - opłaca mi się to czy lepiej od razu szukać innego roweru? Moim ostatnim rowerem był Triban 300, robiłem ~3x w tygodniu trasy 40-60km i taki mam plan również teraz. Oczywiście dodatkowo pon.-pt. praca - tam i z powrotem (: Z góry dzięki za pomoc i ewentualne propozycje. Pozdrawiam Edytowane 15 Maja 2016 przez roarr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Cena wynika z ograniczonej rozmiarówki (21") i rocznika 2015 , Romet robi bardzo duże rabaty na wcześniejsze modele względem ceny katalogowej. Czy będzie brakowało przełożeń to zależy od twoich preferencji (miękkich na pewno). W razie potrzeby bez problemu możesz dołożyć manetkę , przednią przerzutkę i założyć korbę na 2 blaty (budżetowo powinieneś się zmieścić w kwocie 250zł , rama na prowadzenie na linkę przedniej przerzutki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr2000 Napisano 18 Maja 2016 Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Ciekawy ten Romet. Też się nad nim zastanawiam lub nad tribanem 500FB. Co radzicie ? Wysłane z mojego G7-L01 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TEDEF Napisano 20 Maja 2016 Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Do dojazdów do pracy i wypadów za miasto to brałbym bardziej coś trekkingowego. W mieście przydaje się lampka, błotnik, bagażnik. Jeźdźąc z plecakiem to po chwili będziesz spocony. Dlatego przydaje się bagażniki, aby zawiesić sobie mała sakwę. Ja akurat miałem rower crossowy, ale z czasem pojawiły się przy nim wszystkie akcesoria. Z tego powodu kupiłem sobie w zeszłym roku rower trekkingowy Romet Wagant http://rowery-trekkingowe.sklep-outlet.pl/outlet-arkus-romet-wagant-3-0-2015.html. Jest bardzie funkcjonalny w mieście i na traach poza miasta tak do 60 km. Zgodzą się z Toba w 100%, że widelec jest nie potrzebny, ale jest w standardzie. Teraz może jeszcze uda się Tobie gdzieś wyhaczyć rower z zeszłego roku w promocji. One raczej tam niczym się nie będą różnić w specyfikacji, ale kilka stówek może będzie taniej. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
C0RLE0NE Napisano 20 Maja 2016 Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Też kupiłem w ub. r. Waganta 3.0 i polecam, zresztą polecono mi go na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi