Schabens Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 Cześć Wam! Ostatnio stwierdziłem, że zaoszczędzę trochę pieniędzy i wymienię sobie sam obręcz w tylnym kole. Robiłem to pierwszy raz i poradziłem się tutorialem z internetu. Wszystko wyglądało dobrze, zaplotłem tak jak pisali i wyszło tak jak przednim kole. Problem w tym, że jak już założyłem koło na ramę to było ono bardziej po lewej stronie niż na środku. Wygląd tego zjawiska możecie zauważyć w załącznikach. Czy moglibyście mi napisać co zrobiłem źle i jak to naprawić? Dodam, że poprzednia obręcz (nie podam modelu) była zupełnie prosta na tych samych szprychach. Być może to dlatego, że miała krótszy rozstaw otworów. Ja sam nie wiem więc proszę wytłumaczcie mi o co kaman
Rocky98 Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 Jeśli nic nie majstrowałeś przy samej piaście to za bardzo przesunąłeś obręcz względem piasty. Szprychy z lewej strony są zbyt naprężone.
seraph Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 Nie pomyliłeś szprych i dałeś krótsze od strony kasety tak jak trzeba? Masz centrownicę?
przmor Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 Pewnie zaplecione symetrycznie tak jak przednie koło.
Garlock Napisano 15 Maja 2016 Napisano 15 Maja 2016 Po zapleceniu i wstępnym wycentrowaniu musisz ustawić obręcz symetrycznie do konusów. Najłatwiej robi się to za pomocą takiego przyrządu ale jak wiesz o co chodzi, to możesz sobie prowizorycznie poradzić i bez tego Polecam książkę Zinna, tam obok mnóstwa innych cennych wskazówek masz opisane jak zapleść i wycentrować prawidłowo koło.
Wariat4 Napisano 16 Maja 2016 Napisano 16 Maja 2016 Poluzuj szprychy od strony tarczy a naciągnij od strony napędu i będzie po kłopocie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.