Skocz do zawartości

[6000-7000] Rower do maratonów dla Car13many

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

po długiej przerwie od roweru wracam do tego pięknego sportu i do amatorskich maratonów. Stary GF Wahoo udaje się na zasłużoną emeryturę i nastał czas znalezienia jego następcy. Jeżdżę w Bike Maratonie ewentualnie w jakichś lokalnych maratonach w Wielkopolsce.

Mam 182cm i jakieś 85cm noga.

Wstępna lista wymagań jest następująca:
•29er - chyba standard maratonowy
•Efektywna długość górnej rury 620-630 mm - krótesze są już zbyt krótkie, dłuższe wydają się zbyt długie :)
•Przekrok mniejszy niż 790mm - mierzyłem różne rowery i mniej więcej powyżej tego zaczynam czuć się średnio-komfortowo.
•Amortyzator powietrzny - Reba lub Fox (rower pewnie będzie służył lata a amora raczej się nie zmienia)
•Napęd 2*10 lub 2*11 - chce spróbować czegoś innego niż 3 blaty, a jeden to będzie za mało
•Sztywne osie, taperowana główka i inne modne obecnie "ficzury" - rower będzie pewnie jeździł aż producenci uraczą nas 30 calowymi bestiami ;)

Znalazłem następujące rowery spełniające wszystkie wymagania:
1.Trek Superfly 6 w rozmiarze 18,5 - cena 6499 - jest Reba, jest 2*10 od Srama, słabe hamulce
2.Rose Uprising w rozmiarze L - cena różna - Reba, fajne koła, opony - czy geo nie jest zbyt mało sportowa

Większość producentów nie podaje przekroku stąd lista jest dość krótka. Warunek przekroku spełnia Giant ale niestety XTC wydaje sie poza budżetem.

Będę wdzięczny za dodatkowe propozycje i wszelkie uwagi.
Napisano

Canyon ma świetny stosunek ceny do osprzętu ale geometria mi nie odpowiada. Ich kalkulator podaje rozmiar M dla moich wymiarów. W tym rozmiarze ma on jedynie 601mm rurę górną i nadal aż 799mm przekroku (czyli 9mm powyżej moich wymagań ;) ).

W rozmiarze L przekrok rośnie do kosmicznych 830mm co jest jedną z największych warości wśród rowerów w rozmiarze 19-20''.

Napisano

Nie mam już możliwości edycji więc piszę tutaj.

Z rowerów, które znam i których producenci udostępniają geometrię znalazłem jeszcze Kone Kahuna ale jej cena przekracza znacznie budżet dodatkowo jest gorsza osprzętowo nawet od Treka ;)

Czy ktoś zna rowery z niskim przekrokiem i stosunkowo długą górną rurą?

Napisano

Niestety producent nie podaje ale ugadałem się z lokalnym sklepem który współpracuje z velo że mi go sprowadzą i będę się mógł przymierzyć.

Napisano

Ostatecznie zamówiłem Rose Uprising. Dodałem Rebe, koła X1700, hamulce SLX. Cena 1400EUR z dostawą jest napradę przyzwoita. Niestety termin realizacji to 4-5 tygodni.

Napisano

Tremin realizacji Rose to 4-5 tygodni. Tym czasem udało mi się znaleźć Trek'a Superfly 8 z 2015r w bardzo dobrej cenie w rozmiarze 18,5. Zmiana mostka z 90 na 100mm i rower jest idealny. W sobotę w Zdzieszowicach zobaczymy jak rower się będzie sprawował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.