JachuWojtan Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Witam, miałem duży dylemat, czy ten temat dać już renowacjach, czy w odchudzaniu. Jak coś proszę przenieś, ale jest to połączona renowacja+odchudzanie. Pacjentem, jest rower mojej mamy: Mondia Flash Racing Series Alu 7005. (szwajcarski). Był kupiony jakieś 5-7lat temu w kiepskim stanie, odnowiłem do troszkę, wszystko było ok, mama bardzo chwaliła, lecz ostatnio pomału części już wysiadają (amor, koła). Specyfikacja: manetki, przerzutki: Deore LX Koła: obręcze jakieś no name, jednokomorowe, aluminiowe, opony Schwalbe Smart Sam 30%. Korba: na kwadrat Shimano m-440 Piasty: Shimano LX. Hamulce: Tektro v-brake Sztyca, kierownica, mostek: No name, aluminiowe, lecz dość lekkie. Stery: FSA Waga +13kg. Generalne pytanie, czy opłaca się odchudzać, naprawiać ten rower, (chcę wydać do 1000zł), czy lepiej kupić używkę 26" Mtb za 1500zł?? Myślałem, w tym budżecie wymienić koła, amorka, jak zostanie kasy do korbę deorkę w Hollowtech II +łańcuch i kaseta. Widelec musi być amortyzowany, tak uparła się mama, tłumaczy to bólem nadgarstków i nie daje się przekonać na sztywny + np. piankowe gripy. Ostatnio widziałem Epicona za 400zł, używkę. Mama chciałaby sobie zostawić ten rower, bardzo jej "leży". Chociaż ja tak średnio to widzę, w tym budżecie. Proszę o jakieś porady, bo nie wiem co począć Foto roweru: Foto: Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Jeśli nie czujesz się z nim emocjonalnie związany, to go sprzedaj i kup drugi rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Przy tych chwytach to bół nadgarstków to nawet nic dziwnego Co do modernizacji,jeżeli napęd nie jest zajechany to zostaw dopóki się nie skończy. Dla niskiej wagi mozesz kupic kola za 300zl spokojnie wytrzymają długo. Amorek szukaj czegoś tąńszego. Jakaś rock shox tora za 250-300zl albo powietrzniak albo sztywniak wg mnie. No i siodło w dół troszke. A napęd wymień jak się zużyje. Ew na razie przerzutke tylna manetke. Kupując uzywke dostaniesz moze i ładny rower. Ale w tej cenie nadal bedzie to amorek sprezynowo-olejowy i grupa osprzetu acera/alivio Moim zdaniem nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasperek Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Ból nadgarstków... A kiedy serwisowałeś amortyzator? Możesz spróbować go zalać olejem, zawsze kultura pracy się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi