memento85 Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Witam Szanownych forumowiczów. Zastanawiam się nad kupnem pierwszej szosy i chyba wybiorę jeden z dwóch rowerów: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-id_8322663.html https://www.decathlon.pl/triban-540-id_8331275.html Chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze. Decydującym dla mnie czynnikiem jest cena i rowery z decathlon'u są pod tym względem bezkonkurencyjne, ale czy wybrać 520 czy 540? Różnice, które zauważyłem po wczorajszej wizycie w sklepie to: - osprzęt Sora vs 105, - koła zwykłe vs mavic, - waga 9,90kg vs 9,50kg, - mechanizm 3-rzędowy vs mechanizm 2 rzędowy, Może macie jeszcze inne uwagi? Nurtuje mnie kwestia, czy warto jest zapłacić za 540-tkę o 1100zł więcej. Czy realnie to odczuję podczas normalnej szosowej jazdy? Nie planuję startów w żadnych zawodach. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty02 Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Roznice jesli takowe beda to beda znikome, jednakze 105 to o wiele lepszy zestaw. Czy warto inwestowac dodatkowo 1100pln. Ja osobiscie gdybym mial wybierac to wybralbym opcje z 105, Ty piszesz ze cena jest duzym argumentem. Wiec raczej bedziesz musial sam podjac decyzje na ile cena jest dla Ciebie wazna. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanPiotr Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 a nie myślałeś o ULTRA 700 AF ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
memento85 Napisano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Myśleć, to ja myślałem, ale na myśleniu raczej się skończy, bo to już 3999zł ;-) Czyli aż o 1800zł więcej niż 520... A to już spora różnica jak na mój portfel... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty02 Napisano 16 Maja 2016 Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 kolega zaproponowal btwina alu z widelcem z wegla na ultegrze za 4k. Mysle ze za ta kase mozna juz pojsc w pelny wegiel na na ultegrze. Niewiem dokladnie jaki jest kurs bo dawno nie wymienailem, ale tu moze byc dobry zamiennik: http://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXSLPULT6800/planet-x-pro-carbon-shimano-ultegra-6800-road-bike?utm_source=web&utm_medium=slider&utm_campaign=SliProCarb6800 Wiec wracajac do tematu co wybrales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
memento85 Napisano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Ale ULTRA 700 AF nie jest na ultegrze, tylko na 105 tak jak 540, stąd moja wątpliwość o celowości wydania kolejnych 600 zł więcej. Jeśli chodzi o Twoją propozycję, to jest ciekawa, jednak nie kojarzę w ogóle tej firmy. Decyzji jeszcze nie podjąłem, jak uda mi się coś wybrać, to na pewno dam znać ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty02 Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Faktycznie jest tam 105 nie wiem skad mi sie wziela ultegra. Sorki. CO do Planet X to firma moze nie znana na kontynencie ale w UK bardzo popularna podobnie jak Chris Boardman. Ramy weglowe sa produkowane w chinach ale sa dobrej jakosci. Pozatym PX tego nie ukrywa. Poczytaj na ich temat. Ja osobiscie gdybym mial wybierac pomiedzi BTWIN, a PX poszedlbym w PX, choc nigdy tego roweru nie mialem. Znam natomiast sporo ludzi, ktorzy je uzytkuja i sobie chwala. powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
davos Napisano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 Chciałbym odkopać trochę ten temat. Są dostępne jeszcze Tribany 540 w "starej" konfiguracji za 2900 - przerzutki i klamki 105 (2x10), hamulce decathlonowe, korba prowheel i kaseta tiagra. Ma sens to w porównaniu do 520 za 2300pln na niepełnej Sorze i pół kilo cięższy? A może lepiej coś odrobinę bardziej markowegoi ładniejszego na pełnej grupie Tiagra 2x10, mogę mieć to w cenie 540? Szukam roweru do zwiększenia zasięgu. Myślę, że zrobię na nim koło 4tyś rocznie, chciałbym też kilka razy wystartować amatorsko w triathlonie, ale raczej nie będę walczył o pudło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kumek1966 Napisano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Gdzie widziałeś te Tribany w starej konfiguracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 26 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2016 Były jakiś czas temu na stronie, ale już wtedy nie było zapasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
davos Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Gdzie widziałeś te Tribany w starej konfiguracji? W Łodzi tydzień temu był jeden XL za 2899 (nie wiem czy jest jeszcze), ale jest też w Wawie - jak wygóglasz sobie tego Tribana na stronie decathlonu (normalnie chyba przez "Menu" ich nie znajdziesz) to możesz sobie sprawdzić dostępność w poszczególnych sklepach - nawet jak rozmiar jest zaznaczony na szaro, to możesz go wybrac i kliknąć sprawdzenie w konkretnym sklepie. To jest ten Triban z przerzutkami (i klamkami) na 105 a hamulcami, korbą, kasetą spoza grupy. BTW, moje wcześniejsze pytanie można uznać za nieaktualne, za niewiele więcej kupiłem Krossa Vento 4.0 na pełnej Tiagrze 4700 i jak na razie jestem zadowolony z wyboru (pewnie z Tribana też byłbym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.