Imago Napisano 14 Maja 2016 Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Witam! Nie wiem czy to odpowiednie miejsce na ten temat ale moje pytanie jest następujące, czy jest możliwe włożenie mojego FOXa z taperowaną rurą sterową do ramy z główka 1,5"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kkoko123 Napisano 14 Maja 2016 Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 zależy od starów jakie twoja rama przyjmuje, chodzi mi o ZS, EC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 14 Maja 2016 Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Miejsce nieco niefortunne. Marka nie ma tu najmniejszego znaczenia, sam widelec zresztą też nie. Jedynie rama i stery. Potrzebujesz sterów redukcyjnych z 1,5" na tapered lub nawet samej górnej miski 1,5" - 1 1/8" i wszystko będzie grało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imago Napisano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Mysle ze to właśnie górna miska nie ma znaczenia, skoro taper jest za szeroki na dół. Jak mierzyłem otwór to miał jakieś 38mm. Czyli mówicie ze musze znalezc z 1,5" na taper i wtedy uda mi się wepchnac ta gruba rurę do główki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 14 Maja 2016 Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Taper to 1 1/8" u góry i 1,5" u dołu. Co za tym idzie, dół musi pasować. 1,5" to właśnie 38,1mm. Pytanie jeszcze, co właściwie mierzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imago Napisano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Wewnętrzną średnicę główki, sam otwór. Mógłbyś podrzucić jakiegoś linka do takich sterów jakich szukam? Bo jak próbuje coś znaleźć to wyskakują mi główki ramy które są tapered, zamiast rury sterowej tapered.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kkoko123 Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 a stery masz zintegrowane czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imago Napisano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Zacznijmy od tego że stery na razie leżą sobie na biurku Są niezintegrowane, ale udało juz mi się znaleźć na forum na innym wątku informacje ze da się zamontować amorek w ten sposób. Teraz tylko dostać takie stery, bo akurat FSA Orbit ITA są rzadkie w Polsce i ciężko je dostać, były też Cane Creek 40 itp, ale nie potrafię znaleźć żadnych sprzedawców. Może macie jakieś linki? Może znajomi sprzedają? Albo na którymś forum? Byłbym wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 beastiebikes. Strażak ( dystrybutor ) zrobi Ci mix góry z dołem jakie chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imago Napisano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Z drugiej strony, co sądzicie o zmianie rury sterowej za 200 zł? Wyjdzie taniej i będzie to lepsze rozwiązanie czy nie bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Moment, moment. Orbit ITA to stery do ram z główką 1 1/8". Jaką w końcu masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imago Napisano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Aha, w takim razie by chyba nie pasowały. Zmierzyłem z zewnątrz i mam jakieś 48/49mm średnicy, od wewnątrz to już wyżej pisałem,wiec to chyba 1,5. Jakie wymiary ma w przeliczeniu 1 1/8? Fenthin, dół nie pasuje rura wchodzi do polowy i kiedy zaczyna się zgrubienie juz się nie da, zostaje jeszcze 7,5 cm od korony do włożenia.. Dobra. Główka ma zdecydowanie 1 1/8", nie 1,5", teraz przeczytałem specyfikację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 I masz odpowiedź, to nie zadziała. Wymiana sterówki? Wiem, że jedna osoba z forum się tym zajmuje i takie akcje przeprowadzała z pozytywnym skutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imago Napisano 17 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Panowie! Ogłaszam wszem i wobec iż udało się. Mimo wszelakich wątpliwości UDAŁO SIĘ! Dzisiaj przyszły stery (sam dół) Cane Creek ec44. Z racji ze zarówno jak i w serwisach, czy na forach, chcę uświadomić wszystkich niedowiarków, to jest możliwe. Istnieją cztery modele sterów specjalnie produkowanych do tego typu zabiegów, co prawda, nie zmieściła się cała rura, bo to nie możliwe, dlatego końcówka odstaje od dołu w szerokiej misce. Nie ma to znacznego wpływu na geometrię, także bez obaw. Na koniec, dla spuentowania całej sprawy, mogę powiedzieć że dla zaoszczędzenia czasu poszedłem do lokalnego serwisu, pytając czy mają takie stery. Mechanik odesłał mnie przecznicę dalej do innego serwisu, gdzie ponoć je mają. Przyznał, że również miał ten sam problem i właśnie tego typu stery załatwiły sprawę (a to znaczy że takie są ). Udałem się zatem do owego serwisu, a tam.. wybałuszone oczy i stwierdzenie że to jest nie możliwe, oraz że takie nie istnieją. No cóż, także fachowcom się zdarza. Dziękuję wszystkim forumowiczom za pomoc, temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 17 Maja 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 co prawda, nie zmieściła się cała rura, bo to nie możliwe, dlatego końcówka odstaje od dołu w szerokiej misce. Fotki poprosimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Panowie! Ogłaszam wszem i wobec iż udało się. Mimo wszelakich wątpliwości UDAŁO SIĘ! Dzisiaj przyszły stery (sam dół) Cane Creek ec44. Z racji ze zarówno jak i w serwisach, czy na forach, chcę uświadomić wszystkich niedowiarków, to jest możliwe. Istnieją cztery modele sterów specjalnie produkowanych do tego typu zabiegów, co prawda, nie zmieściła się cała rura, bo to nie możliwe, dlatego końcówka odstaje od dołu w szerokiej misce. Nie ma to znacznego wpływu na geometrię, także bez obaw. Na koniec, dla spuentowania całej sprawy, mogę powiedzieć że dla zaoszczędzenia czasu poszedłem do lokalnego serwisu, pytając czy mają takie stery. Mechanik odesłał mnie przecznicę dalej do innego serwisu, gdzie ponoć je mają. Przyznał, że również miał ten sam problem i właśnie tego typu stery załatwiły sprawę (a to znaczy że takie są ). Udałem się zatem do owego serwisu, a tam.. wybałuszone oczy i stwierdzenie że to jest nie możliwe, oraz że takie nie istnieją. No cóż, także fachowcom się zdarza. Dziękuję wszystkim forumowiczom za pomoc, temat do zamknięcia. A ile kosztowały takie stery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GajekL Napisano 17 Maja 2016 Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Swego czasu CaneCreek krzyczał za nie 99zł, w tym momencie jest to 150zł, sam z nich korzystam od roku. A wygląda to pewnie tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi