kris750 Napisano 14 Maja 2016 Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Witam, po roku mam taki problem z amortyzatorem (SR SUNTOUR XCR RL-R 27.5" AIR): a) przestała działać blokada skoku - dźwignia na kierownicy działa jak dawniej, jednak przestał się blokować skok amortyzatora pewnie związane z punktem a, a mianowicie regulowanie tłumienia odbicia (za pomocą pokrętła na dole goleni) także przestało mieć jakikolwiek wpływ na jego pracę w związku z tym mam pytanie czy ktoś orientuje się co się mogło stać i czy opłaca się dać ten amortyzator do naprawy tzn. czy naprawiony podziała rok i znowu wyzionie ducha? pozdr Kris Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 14 Maja 2016 Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Co rok lub nawet częściej powinno się robić przynajmniej podstawowy serwis amortyzatora jeśli chcemy by pracował jak trzeba i służył dłużej. Twoje objawy mogą świadczyć o ubytku oleju w tłumiku, ale w Suntourach tłumik jest chyba nierozbieralny - jeśli tak to czeka Cię jego wymiana. Gdyby był rozbieralny to trzeba wymienić uszczelki i uzupełnić olej. Zwróć się bezpośrednio do użytkownika ACTIVIA - on Ci wyjaśni co i jak dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 14 Maja 2016 Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Witam, po roku mam taki problem z amortyzatorem (SR SUNTOUR XCR RL-R 27.5" AIR): a) przestała działać blokada skoku - dźwignia na kierownicy działa jak dawniej, jednak przestał się blokować skok amortyzatora pewnie związane z punktem a, a mianowicie regulowanie tłumienia odbicia (za pomocą pokrętła na dole goleni) także przestało mieć jakikolwiek wpływ na jego pracę w związku z tym mam pytanie czy ktoś orientuje się co się mogło stać i czy opłaca się dać ten amortyzator do naprawy tzn. czy naprawiony podziała rok i znowu wyzionie ducha? pozdr Kris Pytanie GŁÓWNE!! Czy zalewałeś sobie dolne lagi olejem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris750 Napisano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Witam, nie nie zalewałem. Jedynie używałem brunoxa na górne golenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 15 Maja 2016 Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Odkręć od dołu śrubę od strony regulacji tłumienia oraz kluczem od góry i wyciąg kartridź. Obejżyj wtedy ten kartridż czy może uszczelki ci póściły i przy naciskaniu olej się wydostaje na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi