Skocz do zawartości

[Tylne koło] Problem z rozkręceniem

cokolwiek32

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Nie wiem czy jest to dobry dział, ale mam pewien problem z tylnym kołem. Posiadam starą szosówkę i chciałem odkręcić wolnobieg, lecz nie mam takiego klucza. Zwykły klucz od normalnego wolnobiegu jest sporo za mały. Proszę o Was o rady czym mogłbym to odkręcić. 

Ps. Ściskanie w imadle itp. nie w chodzi w grę, ponieważ chciałbym jeszcze go użyć ;)

Napisano

A tu masz w polskim sklepie:

http://sklep.ottlik.pl/product_info.php?products_id=2864

Albo jak nie chcesz wydawać 30 dych do jednorazowej naprawy możesz skorzystać z nakrętki sześciokątnej pod klucz 28. Ładnie klinuje się między ząbkami.

Tylko to też nie jest standardowy rozmiar. Podobno takie występują gdzieś w zawieszeniu samochodów. Ja znalazłem korek do rur 3/4" z sześciokątnym łbem który miał te 28mm

Napisano

Dzięki wielkie za pomoc Panowie :) Klucza raczej nie będę zamawiał, ale patent z nakrętką wykorzystam. Mam jeszcze jedno pytanie. Ten wolnobieg odkręca sie jak każdy inny? Próbowałem teraz odkręcić za pomocą nakrętek 28 i obrobiłem dwie, a wolnobieg nadal sie nie ruszył. Nie wiem czy trzeba kręcić w drugą stronę (odkręcałem w tę stronę, gdzie wolnobieg swobodnie sie obraca nie napędzając koła), czy po prostu tak mocno siedzi.

Napisano

Odkręca się normalnie, czyli przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (tak jak próbowałeś). Pewnie się zapiekł. Zlej połączenie wolnobieg-piasta WD40 i zostaw na noc. Wbij nakrętkę w wolnobieg (ja musiałem użyć młotka). Wystającą część nakrętki (cała w wolnobieg nie wejdzie) wkręć w imadło, tak, żeby koło było poziomo. I teraz trzymając koło oburącz próbuj odkręcać szarpnięciami, jednocześnie dociskając koło do imadła, żeby nakrętka nie wyskoczyła.Jeszcze lepiej by było zdemontować oś i długą śrubą z podkładkami zablokować nakrętkę przed wypadnięciem. Jak nie pójdzie, to zostaje zakup klucza.

Napisano

IMO nie ma szans z nakrętką. Z kluczem dedykowanym będzie ekstremalnie trudno. Nakrętki są albo niehartowane albo mocno odpuszczone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...