Skocz do zawartości
  • 0

Hamulce tarczowe do Scott Sportster P5?

Gość ric0

Pytanie

Gość ric0
Napisano

Cześć,

proszę o info czy jest szansa na zamontowanie tarczówek hydraulicznych w moim rowerze: Scott Sportster P5, amorek Suntour. Co powinienem mieć (jakieś uchwyty, otwory w ramie), czego nie mieć ;-) na co zwrócić uwagę?

Zastanawiam się po prostu, czy taka modyfikacja jest sensowna w 7-mio letnim rowerze, czy myśleć raczej o przesiadce...

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Amorek z przodu to SR Suntour NEX 4110 V2?

Ten powinien mieć otwory na mocowanie hamulca tarczowego (na dole na lewej goleni), jeśl ma, da się tam wrzucić hamulec tarczowy.

Z tyłu, z tego co widziałem, mocowań nie ma. Rama powinna mieć otwory na śruby w tylnym lewym trójkącie w pobliżu miejsca gdzie jest zapięcie / nakrętka tylnego koła. Jeśli nie ma tam nic, to można ewentualnie wspawywać.

Tylko czy jest sens na taki upgrade? Wg mnie nie. Jeśli Twoje hamulce nie domagają, to w zupełności wystarczy ich wymiana na porządne V-brakei. Do wyboru, do koloru :):

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/hamulce-szczekowe/f/shimano:196,e,7/

Za 80 PLN założysz sobie podstawowe Alivio i będzie ok, a możesz nawet zainwestować w XT jeśli naprawdę męczysz swoje heble...

Sensowna hydraulika kosztuje + nowe piasty + zaplatanie. Ogólnie pół wartości roweru. Ja, do jazdy trekkingowej, nie porywałbym się na hydraulikę.

Co do zmiany roweru, to inna kwestia. Czy Twój z jakichś powodów Ci nie odpowiada? Czy chciałbyś pojeździć w terenie, który na Twoim obecnym sprzęcie jest niedostępny lub trudno dostępny?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...