Skocz do zawartości

[opony] Jakie wybrac rozmiary?

Szkrabek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich

Już od dawna zastanawiałem się jakie wybrać najlepsze rozmiary opon dla roweru w XC??

NP: 2,10 (przód), 2,10 (tył) lub 2,10 (przód), 1,90 (tył).

Przepraszam jeżeli juz jest taki temat :P

Napisano

Chyba najważniejsze jest to gdzie i po czym jeżdzisz. Bez takiej inforamcji ciężko coś doradzać.

Tymbardziej, że każdy producent nieco inaczej oznacza swoje opony. Często jest tak że 1,9 i 2,1 różnych producentów mają taką samą szerokość.

Napisano

@Szkrab. chłopie :033: Witam Cię!

No to tak... to wszystko zalezy od terenu,czy teren jest trudny kamienisty itp... chcesz szybko smigac po kamienistych zjazdach, bierzesz grube oponki i pompujesz na maksa,zeby snake'a nie zlapac. Chcesz troche szybciej smignac po asflacie,to bierzesz cos chudszego. A jesli chcesz se normlanie po lesie posmigac,to spoko 1.9 Ci starczy na prodzie i tyle :D

Ja mialem kaprys i na przód dalem 1.9 KENDA Kozmik Lite (to jest chyba nawet 1.8 w realu), na tył dałem sobie 2.1 IRC Mythos - to jest bardzo dobra opona na podjazdy itp.

Choc na nastepny wypad w gory przydałyby sie jakeis 2.3 na przód i tył,zeby poszalec na zjazdach.

Napisano

Witam wszystkich

A jakie mi proponujecie opony typu semislick?? (max do 50 zł)

I mam drugie pytanie ,czy jest dobrym rozwiazaniem jeżeli założe opony w taki sposób

2,10 (przód) i 1,90 (tył)???

Pozdrowienia dla wszystkich :D

Napisano

dayus - teoretycznietak ale przednie koło jest ważniejsze (wg. mnie) bo nim kierujesz... jak Ci "ucieknie" tył to jeszcze OK, ale jak przód to może być niewesoło :)

A z semislicków to polecam Continental DoubleFighter II 26x1.9. Wersje nonreflex (bez odblaskowego paska) kupiłem w probikes.pl za 52zł/sztuka. Moge szczerze polecić pod warunkiem że unikasz jazdy w błocie i ogólnie na mokrej a zarazem luźnej nawierzchni (łatwo się oblepiają i wtedy tracą przyczepność). Ja jeżdzę głownie po lesie ale musze (właściwie to chce) jakieś 10km w jedną stronę dojechać po asfalcie i opony spisują sie bardzo przyzwoicie. Na asfalcie po mocnym napompowaniu maja naprawdę niskie opory toczenia. Całkiem uniwersalne opony do jazdy rekreacyjnej z leciutkim przechyłem na (suchy) teren.

Double_Fighter_II.JPG

Napisano

Conti Double F. - zdecydowanie najlepsze semi na jakich jezdziłem :confused:

Rozmiar w sumie nie ma wielkiego znaczenia . Duzo zalezy od producenta . Zobacz "na oko" jak to wyglda . Kupilem Continentale Escape 2.1 i 2.0 i sa zdecydowanie węższe niz Maxxisy 1.95 .

Wlasciwie jak to jest z tymi szerokosciami ? lepiej szersza na przod czy tył ? ja mam 2.1 na przodzie , chociaz roznicy praktycznie nie widac . Tak na przyszlosc chcialbym wiedziec czy ma to jakies znaczenie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...