Skocz do zawartości

[amortyzator]Nie pompuje się na zerowym ciśnieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mieliście kiedyś taki problem? Ja obstawiam wadliwą pompkę na 200%, regulowałem sag u siebie (rs reba), wszystko działało normalnie, ale spuściłem tez całkiem ciśnienie z amora celem sprawdzenia czy lagi chowają się na 100% i już go nie napompowałem tzn mogę machać pompką do oporu i cały czas jest 0 psi. Zapinam pompkę do SR Raidona w rowerze żony - pompuje. Spuściłem całkiem powietrze - nie pompuje...ewidentnie to samo co u mnie. Jutro jadę po jakąś normalną pompkę bo ta to pompka Beto z allegro, wcześniej już musiałem ustawiać wężyk pod odpowiednim kątem żeby powietrze nie uciekało przez zawór. Raczej nie możliwe żeby poszły dwa wentyle w amorach w tej samej chwili tylko czemu pompka działa na napompowanym amorze a bez ciśnienia nie chce pompować i powietrze ucieka przez zawór (czuć na dłoni)? Coś tam jest "niekomprejszyn" tylko co i czemu?

Napisano

Uszkodzony zawór zwrotny.

Jak masz cieśninie to "wsteczny" przepływ powietrza blokuje zawór, bez ciśnienia nie .

Rozbierz co się da i przesmaruj elementy składowe rzadkim smarem lub gęstym olejem.

Pozdrawiam 

Napisano

Każda pompka nawet do opon w dzisiejszych czasach ma zawór zwrotny ... bardzo często to zwykła membrana.

Nie miałem jeszcze okazji rozbierać pompki amortyzatora ... ale z góry zakładam ze jest w środku pompki :)

Pozdro

Napisano

Rozebrałem zawór, wyczyściłem i poskładałem do kupy, dalej powietrze ucieka zaworem. wkładałem nawet zawór pompki do szklanki z wodą i też bąble lecą nie tylko z samego gwintu na wentyl ale tez z okolic zaworu :/ 

Chyba zdechła na amen :/ jutro pojadę po nową pompkę.

Napisano

Witam

Mieliście kiedyś taki problem? Ja obstawiam wadliwą pompkę na 200%, regulowałem sag u siebie (rs reba), wszystko działało normalnie, ale spuściłem tez całkiem ciśnienie z amora celem sprawdzenia czy lagi chowają się na 100% i już go nie napompowałem tzn mogę machać pompką do oporu i cały czas jest 0 psi. Zapinam pompkę do SR Raidona w rowerze żony - pompuje. Spuściłem całkiem powietrze - nie pompuje...ewidentnie to samo co u mnie. Jutro jadę po jakąś normalną pompkę bo ta to pompka Beto z allegro, wcześniej już musiałem ustawiać wężyk pod odpowiednim kątem żeby powietrze nie uciekało przez zawór. Raczej nie możliwe żeby poszły dwa wentyle w amorach w tej samej chwili tylko czemu pompka działa na napompowanym amorze a bez ciśnienia nie chce pompować i powietrze ucieka przez zawór (czuć na dłoni)? Coś tam jest "niekomprejszyn" tylko co i czemu?

Ja niedawno jeszcze używałem pompki BETO co fotka poniżej, lecz po krótkim czasie użytkowania już nie chciał pompować od pozycji zerowej. 

Ponadto jeśli masz Suntoura to odkręć od góry korek zaworu powietrza, wyczyść środek aż do tłoczka i zalej świeżym olejem  (10ml) bardzo gęstym tj, min 80W i wtedy sprobój

f1074a.jpg

teraz mam  GIYO GS-02 co uważam że jest niezawodny

f331a.jpg?0.5012631925132498

Napisano

Beto ma w sobie tą wadę że ma więcej plastiku przez to jest nic nie warty.

Stąd tez przystępniejsza cena.

Napisano

Kupiona GIYO GS-01,

Pompa-Suspensie-Giyo-GS-01-cu-Manometru1

obydwa widelce ładnie napompowane. Jedyna pompka w 3 sklepach rowerowych u mnie w mieście, na allegro bym zapłacił 40zł mniej no ale trudno :/ niestety nie miałem od kogo pożyczyć żeby sobie teraz napompować i czekać aż przesyłka dojdzie. Najważniejsze że wszystko jest ok :)

@Piotrek

No właśnie taka pompka BETO mi się rozleciała. Napompowałem nową i podpiąłem jeszcze na próbę tą beto ale wypuściła połowę psi i już wogóle nie pompuje nawet widelca z ciśnieniem. To jest właśnie kupowanie z allegro żeby zaoszczędzić parę złotych...

Dzięki za szybkie odpowiedzi :)

pzdr!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...